Εντός του πρώτου τετραµήνου του έτους 2024 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναµένεται να προχωρήσει στην έκδοση µίας νέας πρόσκλησης απονιτροποίησης διετούς διάρκειας, και µία για την ετήσια παράταση των δικαιούχουν που είχαν ενταχθεί το 2022.

Νέα προκήρυξη διετίας στα νιτρικά και παράταση 1 έτους για όλους τους ενταγμένους

Σύµφωνα µε την προδηµοσίευση του Μέτρου, οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων της νέας Πρόσκλησης θα πραγµατοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2023 (έτος αναφοράς), ενώ το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 – εαρινές καλλιέργειες 2024) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρµογής των δεσµεύσεων.

Ολόκληρη η προδημοσίευση διαθέσιμη εδώ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης για παράταση είναι οι δικαιούχοι να έχουν ενεργό Τεχνικό ∆ελτίο το έτος εφαρµογής 2023 και αµέσως µετά τη λήξη των διετών δεσµεύσεων τους την 15η Φεβρουαρίου 2024, εφόσον το επιθυµούν, να συνεχίσουν την εφαρµογή των δεσµεύσεων για το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 – εαρινές καλλιέργειες 2024) χωρίς να υπάρξει διακοπή.

Η νέα πρόσκληση θα αφορά τις εξής περιοχές:

-Θεσσαλικό Πεδίο, Περιοχή Αλµυρού Μαγνησίας.

-Περιοχή του Νότιου Τµήµατος του Ποταµού Έβρου.

-Πεδιάδα ανατολικά και δυτικά της Λίµνης Βιστωνίδας.

-Περιοχή του Βόρειου Τµήµατος του Ποταµού Έβρου.

Η παράταση ύψους 100 εκατ. ευρώ θα αφορά όλους τους δικαιούχους των προκηρύξεων του 2022.

Τα πριµ διαµορφώνονται ανάλογα τις δεσµεύσεις για όλες τις προσκλήσεις ως εξής:

-Αγρανάπαυση: Αραβόσιτος έως 52 ευρώ το στρέµµα, βαµβάκι έως 60 ευρώ και κηπευτικά 60 ευρώ.

-Αµειψισπορά: Αραβόσιτος έως 35,8 ευρώ το στρέµµα, βαµβάκι έως 60 ευρώ και κηπευτικά 60 ευρώ και ηλίανθος έως 32,2 ευρώ.

-Χλωρά λίπανση: Εσπεριδοειδή 27,2 ευρώ το στρέµµα, ελιά 45,2, πυρηνόκαρπα 31,7 και µηλοειδή 18,8 ευρώ το στρέµµα.

Όλα τα αγροτεµάχια για να ενταχθούν θα πρέπει να δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε ως αρδευόµενα.

Η καταβολή της ενίσχυσης για τα δύο έτη εφαρμογής θα γίνει με βάση τις ΕΑΕ των ετών 2024 και 2025.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ Α: Αγρανάπαυση

Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης στην ειδική δέσμευση Α αρδεύσιμης έκτασης ενώ το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί έως 50%, χωρίς παροχή επιπλέον ενίσχυσης. Η εναπομείνασα της αγρανάπαυσης έκταση καλλιεργείται με τις επιλέξιμες αροτραίες καλλιέργειες του Πίνακα 2 της παραγράφου Β7. Επιτρέπεται η συγκαλλιέργεια μόνο μεταξύ των φυτικών ειδών της ομάδας καλλιέργειας «Υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά». Δεν επιτρέπονται οι επίσπορες καλλιέργειες. Η δέσμευση της αγρανάπαυσης δύναται να εφαρμόζεται σε διαφορετικά αγροτεμάχια κάθε έτος. Εάν όμως η ενταγμένη στη Δράση έκταση περιλαμβάνει αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες, διώρυγες, τάφρους και κανάλια άρδευσης ή στράγγισης) τότε η αγρανάπαυση εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.

Ειδική Δέσμευση Β: Αμειψισπορά

Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε αμειψισπορά έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης στην ειδική δέσμευση Β αρδεύσιμης έκτασης ενώ το ποσοστό δύναται να αυξηθεί μέχρι και στο 90%, χωρίς παροχή επιπλέον ενίσχυσης. Ως καλλιέργειες αμειψισποράς εγκαθίστανται καλλιέργειες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές (χειμερινά σιτηρά και ψυχανθή) και επίσης δηλώνονται στην αντίστοιχη ΕΑΕ ως ξηρικές. Η εναπομείνασα της αμειψισποράς έκταση καλλιεργείται με της επιλέξιμες αροτραίες καλλιέργειες του Πίνακα 3 της παραγράφου Β7. Στο πλαίσιο της δέσμευσης Β επιτρέπεται η συγκαλλιέργεια μόνο μεταξύ των φυτικών ειδών της ομάδας καλλιέργειας «Υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά».

Πηγή: www.agronews.gr