Το ψηφιακό δελτίο αποστολής ενεργοποιείται για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος προς το καλοκαίρι του 2024, το οποίο ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών που ετοίμασε η ΑΑΔΕ.
Προβλέπει την ανάπτυξη ενός ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς, το σύστημα παρακολούθηση των διακινήσεων. Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Μελλοντικά όμως η εφαρμογή θα επεκταθεί ώστε η εφορία να γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό. Ακόμα και η αλλαγή του βάρους του φορτίου θα είναι σε γνώση της εφορίας.
Πρόστιμα με ημερήσιο ταβάνι τα 250 ευρώ
Ταυτόχρονα με το ψηφιακό δελτίο αποστολής, αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθούν και τα πρόστιμα για όσους δεν διαβιβάζουν παραστατικά στη βάη του MyData, μια υποχρέωση κοινή για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που βρίσκεται σε εφαρμογή ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Με τον ίδιο νόμο που ψηφίστηκε προς τα τέλη του 2023, θεσμοθετήθηκε ένα πλαίσιο κυρώσεων που προβλέπει μέγιστη ποινή 250 ευρώ ανά ημέρα για παραστατικά που δεν διαβιβάστηκαν εγκαίρως (την επόμενη από την τιμολόγηση) ενώ σε βάθος τετραετίας, υπάρχει πρόβλεψη για πενταπλασιασμό της ποινής, σε περίπτωση που διαπιστωθούν επαναλαμβανόμενοι «υποτροπιασμοί».
Θετική απόκριση στο ερώτημα του κατά πόσο μπορούν να παρακολουθήσουν οι αγρότες τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τουλάχιστον στον βαθμό τακτοποίησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων, έδωσε εστίασε ο πρώτος από τους πέντε «διαλόγους της Agrenda», του νέου δημοσιογραφικού εγχειρήματος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας, το οποίο εγκαινιάστηκε στην καρδιά της 30ης Agrotica, φιλοδοξώντας να προσδιορίσει άμεσα και πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Τον πιο «ξεκούραστο» και αυτοματοποιημένο τρόπο πλεύσης των αγροτών στον ωκεανό του MyData, περιέγραψε η Μαρία Σημίτη, εκπρόσωπος της Epsilon Net, στο πλαίσιο της συζήτησης στην οποία συμμετείχαν οι πλέον εξειδικευμένοι φοροτέχνες σε ζητήματα αγροτικής φορολογίας, όπως είναι ο Γιώργος Παπαδημητρίου και ο Κώστας Νιφορόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Ήλιος, Σπύρο Καχριμάνη, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πλαισίου που θα διευκολύνει τους αγρότες στην υιοθέτηση των σύγχρονων φορολογικών εργαλείων, στη λογική του μέτρου των Συμβούλων.
Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένας παραγωγός ο οποίος σήμερα θέλει να πουλήσει 100 τόνους στάρι; «Αφού βρει κάποιον να το αγοράσει σε καλή τιμή, εντός 24 ωρών καλείται να διαβιβάσει το τιμολόγιο στο MyData» εξηγεί ο φοροτεχνικός Γιώργος Παπαδημητρίου. «Με δεδομένο ότι οι λογιστές δεν είναι σε θέση να διαβιβάζουν οι ίδιοι τα παραστατικά μέχρι την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να πάμε στην επόμενη λύση. Χρόνος υπάρχει για την προσαρμογή σε αυτό το νέο περιβάλλον και από αυτό θα κριθεί και το κατά πόσο οι αγρότες είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό που βιώνουμε όλοι» συμπληρώνει ο Κώστας Νιφορόπουλος.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS Φορολογία αγροτών
Πηγή: www.agronews.gr