Στην Ξάνθη θα λειτουργεί μέσα στο έτος η κορυφαία ρομποτική φάρμα στην ΕΕ.
Μια µεγάλη επένδυση, που θα φτάσει συνολικά στα 8 εκατ. ευρώ, µε στόχο να καταστήσει τη µονάδα του την πλέον σύγχρονη στη Γηραιά Ήπειρο, τρέχει ο Ηλίας Κοτόπουλος, ο δραστήριος αγελαδοτρόφος, που κατέχει και τη θέση του προέδρου στην Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος.
Σε συνεργασία µε τη GEA Westfalia η φάρµα θα προµηθευτεί σε πρώτη φάση 20 ροµπότ για άρµεγµα, στα οποία θα προστεθούν τουλάχιστον ακόµη 14, µερικούς µήνες αργότερα.
«Η συµφωνία προβλέπει πως για την πρώτη φουρνιά θα ξεκινήσει η εγκατάσταση µέσα στο Σεπτέµβριο µε στόχο να είναι πλήρως λειτουργικά στο τέλος Νοεµβρίου, ενώ για τα υπόλοιπα το πλάνο είναι να εγκατασταθούν το 2025», ανέφερε στην Agrenda ο Ηλίας Κοτόπουλος, προσθέτοντας πως σήµερα η µεγαλύτερη ροµποτική φάρµα στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ισπανία µε 12 ροµπότ.
Σε τροχιά υλοποίησης
Ταυτόχρονα κατασκευάζονται το κτήριο όπου θα τοποθετηθούν αυτά τα 20 ροµπότ ώστε να πηγαίνουν οι αγελάδες και να αρµέγονται, καθώς και δύο νέοι στάβλοι, δίπλα στους υφιστάµενους. Επίσης, ξεκίνησαν οι εργασίες και για την εγκατάσταση µιας «ροµποτικής κουζίνας», ενός «Vector» της Lely, όπου θα προετοιµάζεται και θα σερβίρεται -χωρίς να χρειάζεται η παρουσία ανθρώπινου παράγοντα- το σιτηρέσιο των µοσχαριών, η οποία («κουζίνα») θα έρθει να πλαισιώσει τα ροµπότ για το τάισµά τους.
Τα ροµπότ απάντηση στην έλλειψη εργατικών χεριών
«Οι εξελίξεις τρέχουν, ο ανταγωνισµός οξύνεται και οι µικροί κλείνουν, ενώ οι µεγάλοι οφείλουν να γίνουν µεγαλύτεροι. Με δεδοµένο ότι το εργατικό εξελίσσεται σε µεγάλο πρόβληµα και στην αγελαδοτροφία, η λύση είναι να πάµε σε φουλ ροµποτικές µονάδες», µας εξήγησε ο Ηλίας Κοτόπουλος, αποκαλύπτοντας πως το πλάνο για την αυτοµατοποίηση της φάρµας του, για το οποίο έχουν υποβληθεί άλλα τρία αιτήµατα σε προγράµµατα και αν εγκριθούν θα οδηγήσουν σε εγκατάσταση άλλων 9 έως 14 ροµπότ- θα συνδυαστεί µε αύξηση του µεγέθους της εκτροφής.
Τους τελευταίους µήνες ένα κύµα επενδύσεων σε συστήµατα µε ροµπότ, τόσο για αυτόµατο άρµεγµα, όσο και σίτιση, έχει αρχίσει και απλώνεται και σε άλλες φάρµες ανά την επικράτεια, µε προµηθευτές τόσο την GEA Westfalia, όσο και τη Lely.
Έτσι, ενώ σήµερα διαθέτει περί τις 1.300 αρµεγόµενες αγελάδες, συν 200 στην ξηρά περίοδο, που παράγουν γύρω στους 48 τόνους γάλα την ηµέρα, ο στόχος είναι αυτές να φτάσουν τις 2.000 αρµεγόµενες στο τέλος του 2025 και να παράγουν σχεδόν 65 τόνους γάλα την ηµέρα.
Πολλές επενδύσεις σε όλη την επικράτεια
Η περίπτωση της φάρµας του Ηλία Κοτόπουλου, ωστόσο, µπορεί να είναι η πλέον εντυπωσιακή, ως προς τα µεγέθη που τη συνοδεύουν, δεν είναι όµως και η µοναδική που µπαίνει σε ρότα αυτοµατοποίησης. Τους τελευταίους µήνες ένα κύµα ανάλογων επενδύσεων σε συστήµατα µε ροµπότ, τόσο για αυτόµατο άρµεγµα, όσο και σίτιση, έχει αρχίσει και απλώνεται και σε άλλες φάρµες ανά την επικράτεια, µε προµηθευτές τόσο την GEA Westfalia, όσο και τη Lely.
O κτηνοτρόφος Ηλίας Κοτόπουλος κατέχει και τη θέση του προέδρου στην Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος.
«Τα κίνητρα είναι δύο. Πρώτον ότι έχει πλέον αποδειχθεί στην πράξη ότι πρόκειται για µια δοκιµασµένη λύση για το σήµερα και το αύριο των µονάδων, δουλεύει κι οι περισσότεροι που έχουν εγκαταστήσει ροµπότ είναι ευχαριστηµένοι από την επιλογή τους. Το δεύτερο είναι ότι έχουν εγκριθεί αρκετά προγράµµατα χρηµατοδοτικής ενίσχυσης, άρα υπάρχει βοήθεια στους κτηνοτρόφους για να επενδύσουν. Είτε είναι ΕΣΠΑ, είτε το Ταµείο Ανάκαµψης», εξηγεί στην Agrenda ο Νίκος Ηµερίδης από το Lely Center Thessaloniki.
Σχετικά µε τη ροµποτική κουζίνα τύπου Vector που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στη φάρµα του Ηλία Κοτόπουλου και αφορά το κοµµάτι της έξυπνης σίτισης ο κ. Ηµερίδης µας ενηµέρωσε ότι το διάστηµα αυτό παραδίδεται το πρώτο µοντέλο στη φάρµα Κοτόπουλου στην Ξάνθη και σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό που έχει γίνει, µέχρι το τέλος του έτους θα τοποθετηθούν άλλες τέσσερις ροµποτικές κουζίνες τύπου Vector, σε µονάδες στη Ξάνθη και στο ∆ιδυµότειχο.
Το 60% του αγελαδινού γάλακτος παράγεται στη Βόρεια Ελλάδα
«Πρωταγωνιστεί ιστορικά η Βόρεια Ελλάδα στην αγελαδοτροφία. Σε αυτή την περιοχή παράγεται πάνω από 60% του αγελαδινού γάλακτος και αυτό σηµαίνει ότι εδώ, κατά τεκµήριο, είναι εγκατεστηµένες και οι καλύτερες φάρµες γαλακτοπαραγωγής στη χώρα», ανέφερε ο ίδιος.
Από το ∆ιδυµότειχο µέχρι τη Νάξο η επέλαση των ροµπότ στην εγχώρια κτηνοτροφία
Σύµφωνα µε τον Νίκο Ηµερίδη από το Lely Center Thessaloniki, το ∆εκέµβριο του 2023 η Lely Center Thessaloniki έκλεισε τη χρονιά µε 26 ροµπότ αρµεγής που λειτουργούν σε 13 φάρµες και το πλάνο είναι µέχρι τέλος του 2024 να προστεθούν άλλα 29 ροµπότ και να ανεβάσουν σε 55 το συνολικό τους αριθµό.
Νίκος Ηµερίδης, Lely Center Θεσσαλονίκης
«∆ιασκορπίζονται σε όλη την Ελλάδα, από το ∆ιδυµότειχο µέχρι τη Νάξο και την Πάτρα. Στη Νάξο έχουµε παραδώσει δύο ροµπότ και θα αρχίσει η εγκατάσταση µέσα στους επόµενους µήνες, ενώ αυτήν τη στιγµή τοποθετούνται τα πρώτα ροµπότ στη µονάδα Φύσσαρη στην Ξάνθη, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει 8 ροµπότ αρµεγής, καθιστώντας τη φάρµα τύπου XL. Επίσης, είναι θέµα λίγου χρόνου να ξεκινήσουµε να τοποθετούµε ένα ροµπότ σε µονάδα στη ∆ράµα και µε το που θα ολοκληρωθεί εκεί η εγκατάσταση, θα πάµε για την εγκατάσταση 8 ροµπότ στη φάρµα του Θεοδόση Αδαµάκη, στο ∆ιδυµότειχο, όπου επίσης θα έχουµε µια µονάδα τύπου XL», αναφέρει ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας πως «τα υπόλοιπα ροµπότ είναι προγραµµατισµένα να τοποθετηθούν µέχρι το τέλος του χρόνου».
Πηγή: tyrokomos.gr