Δεύτερο 10ήμερο Ιουνίου ανοίγει η Απονιτροποίηση, διετία με 100 εκατ. ευρώ

Σε δρόµο δείχνει να µπαίνει η πρόσκληση της Απονιτροποίησης (διετία) ύψους 100 εκατ. ευρώ, µε το πρόγραµµα να ανοίγει την ερχόµενη εβδοµάδα, δηλαδή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όπως διαβεβαιώνει το Agronews αρμόδια πηγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύµφωνα µε την προδηµοσίευση του Μέτρου (νέες εντάξεις), οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων της νέας Πρόσκλησης θα πραγµατοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2023 (έτος αναφοράς), ενώ το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 – εαρινές καλλιέργειες 2024) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρµογής των δεσµεύσεων.

Η νέα πρόσκληση θα αφορά τις εξής περιοχές:

  • Θεσσαλικό Πεδίο, Περιοχή Αλµυρού Μαγνησίας.
  • Περιοχή του Νότιου Τµήµατος του Ποταµού Έβρου.
  • Πεδιάδα ανατολικά και δυτικά της Λίµνης Βιστωνίδας.
  • Περιοχή του Βόρειου Τµήµατος του Ποταµού Έβρου.
  • Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 968 της Agrenda

Τα πριµ διαµορφώνονται ανάλογα τις δεσµεύσεις για όλες τις προσκλήσεις ως εξής:

Αγρανάπαυση: Αραβόσιτος έως 52 ευρώ το στρέµµα, βαµβάκι έως 60 ευρώ και κηπευτικά 60 ευρώ.
Αµειψισπορά: Αραβόσιτος έως 35,8 ευρώ το στρέµµα, βαµβάκι έως 60 ευρώ και κηπευτικά 60 ευρώ και ηλίανθος έως 32,2 ευρώ.
Χλωρά λίπανση: Εσπεριδοειδή 27,2 ευρώ το στρέµµα, ελιά 45,2, πυρηνόκαρπα 31,7 και µηλοειδή 18,8 ευρώ το στρέµµα.
Όλα τα αγροτεµάχια για να ενταχθούν θα πρέπει να δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε ως αρδευόµενα.

Η καταβολή της ενίσχυσης για τα δύο έτη εφαρµογής θα γίνει µε βάση τις ΕΑΕ των ετών 2024 και 2025. Υπενθυµίζεται πως τον περασµένο µήνα έληξαν οι αιτήσεις για ετήσια παράταση στην Απονιτροποίηση για παλιούς δικαιούχους. Αυτή ίσως να είναι και η τελευταία που θα έχουν.

Νέο χρήμα για επιπλέον εντάξεις στη Μεταποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Εν τω μεταξύ, «ανοικτό παράθυρο» να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια, ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι από τους µετέχοντες στη β’ πρόσκληση του προγράµµατος «Καινοτοµία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», του ΕΣΠΑ, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών.

Τη σχετική δέσµευση να διερευνήσει τη δυνατότητα µεταφοράς πόρων προς το συγκεκριµένο πρόγραµµα, από άλλες δράσεις που εµφανίζουν µικρότερο ενδιαφέρον συµµετοχής, την ανέλαβε ο Νίκος Παπαθανάσης, κατά την επίσκεψή του, την περασµένη εβδοµάδα, στο Επιµελητήριο Ηµαθίας. Εκεί, η ηγεσία του Επιµελητηρίου και εκπρόσωποι θεσµικών φορέων του αγροδιατροφικού τοµέα και της µεταποίησης, όπως η ΕΚΕ, η ΕΘΕΑΣ και ο ΣΒΕ, έθεσαν µετ’ επιτάσεως το αίτηµα, υπενθυµίζοντας στον υπουργό πως ο προϋπολογισµός του προγράµµατος ανέρχεται σε µόλις 65 εκατ. ευρώ, ενώ τα αιτήµατα που έχουν υποβληθεί κινούνται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, προέρχονται από 132 βιοµηχανίες και αν δεν αλλάξει κάτι, ως προς τους διαθέσιµους πόρους, ένας µεγάλος αριθµός επενδύσεων θα µείνουν εκτός «νυµφώνος» των ενισχύσεων.

Πέραν αυτού, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Παπαθανάσης ανέλυσε και τα εργαλεία εγγυοδοσίας επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, εστιάζοντας στο νέο ΤΕΠΙΧ, αλλά και σε ένα νέο εργαλείο, το οποίο θα ανακοινωθεί, όπως τόνισε, το επόµενο διάστηµα µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.

Επ’ αυτού ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Γιώργος Μπίκας µολονότι αναγνώρισε τη δεδηλωµένη βούληση και τις ενέργειες της κυβέρνησης στο πεδίο της εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων, έσπευσε να σηµειώσει πως τα συγκεκριµένα εργαλεία πρέπει να γίνουν περισσότερο «βατά» για να ανοίξουν οι πόρτες των τραπεζών για περισσότερες επιχειρήσεις. Σε σχέση µε τα επόµενα βήµατα, ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε νέες προκηρύξεις επιδοτούµενων προγραµµάτων, τόσο µέσω του ΕΣΠΑ, όσο και του Αναπτυξιακού Νόµου, µε χρόνο εφαρµογής από το 2025. «Οι πόροι είναι εξασφαλισµένοι» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στην ανησυχία των επιχειρήσεων για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωµές συγχρηµατοδοτούµενων έργων, εξήγησε ότι οφείλονται στην αλλαγή του πληροφοριακού συστήµατος, αλλά θα ολοκληρωθούν πολύ σύντοµα.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr