Πατημένα τα 6 λεπτά για το ενσίρωμα καλαμποκιού, καύσωνας στην Ουκρανία

Ελκυστική επιλογή αποτελεί φέτος για πολλούς το ενσίρωμα καλαμποκιού, καθώς η θετική εξέλιξη της καλλιέργειας μέχρι σήμερα αφήνει περιθώρια για μέση απόδοση 6 τόνους στο ενσίρωμα, ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με μία τιμή πάνω από 6 και κοντά στα 6,5 λεπτά το κιλό όπως ακούγεται έντονα τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η προοπτική της ενσίρωσης θα προτιμηθεί από αρκετούς τις επόμενες 2 εβδομάδες στη Βοιωτία, καθώς μέχρι στιγμής η καλλιέργεια εξελίσσεται καλά και η τιμή που ακούγεται με μία απόδοση στους 6 τόνους το στρέμμα μπορεί να αποφέρει 370-390 ευρώ το στρέμμα (60-65 ευρώ ο τόνος), δίχως να έχει υποστεί ο καλλιεργητής τα έξοδα (φυτοπροστασίας, διαφυλλικών και άρδευσης) του Αυγούστου.

Καθώς λοιπόν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής θα κατευθυνθεί προς τα εκεί, δημιουργείται ένα επιπλέον έλλειμμα σε ποσότητες καλαμποκιού από Οκτώβριο, που αν συνδυαστεί με τα μειωμένα στρέμματα πανελλαδικώς, δημιουργεί ακόμα καλύτερες προοπτικές για τις τιμές, που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τα 20 λεπτά στο χύμα.

Πάντως, παρά τις ενδιαφέρουσες προοπτικές που αρχίζουν να διαμορφώνονται για την τιμολόγηση της επόμενης σοδειάς στο σπυρί, η εκρηκτική άνοδος στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος που επηρεάζει άμεσα την διαμόρφωση στο Αγροτικό/Διακοπτόμενο τιμολόγιο της ΔΕΗ, προβληματίζει. Με την χονδρεμπορική τιμή του Ιουλίου να σημειώνει υψηλές πτήσεις στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον τη διαμόρφωση της χρέωσης για τα ποτίσματα Αυγούστου στα 18 με 20 λεπτά την κιλοβατώρα για όλους, με πετσόκομμα της έκπτωσης συνέπειας. Παρά τις εκκλήσεις από κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για στροφή στο σταθερό «μπλε» τιμολόγιο τύπου ΓΑΙΑ, η μετάβαση σε αυτό αποτελεί στην πράξη δύσκολο εγχείρημα για πολλούς κυρίως λόγω παλαιών οφειλών. Αντί για ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων δίχως προκαταβολή, οι αγρότες που έχουν λάβει εξώδικο για οποιοδήποτε ύψος οφειλής, καλούνται να καταβάλουν εμπρόθεσμα 30-60% της ληξιπρόθεσμης οφειλής, πριν πρασινίσει η παροχή. Πλέον, το ενδιαφέρον φαίνεται μειωμένο. Επίσης, κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα «τρέχει» η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το ΓΑΙΑ, καθώς τυπικά η διαδικασία έχει λήξει από 26 Ιουνίου αν και έχει δοθεί αόριστα παράταση δια στόματος πρωθυπουργού δίχως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όλη αυτή η ανησυχία ενισχύει την διάθεση παραγωγών να στραφούν στην ενσίρωση.

Έσπασαν ξανά τα 220 ευρώ τα συμβόλαια στο καλαμπόκι

Σε χρηματιστηριακή ευφορία βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες στο καλαμπόκι, που αισίως επανάκτησαν τα 220 ευρώ ο τόνος, καθώς οι θερμοκρασίες που θυμίζουν έντονα βόρεια Αφρική συνεχίζουν εδώ και 10 μέρες να κόβουν κιλά από τις αναμενόμενες αποδόσεις στα καλαμποκοχώραφα της Ουκρανίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Οι θερμοκρασίες παραμένουν από 7 έως 10 βαθμούς πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, την ώρα που οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα, έχουν μετατρέψει την χώρα από καθαρό εξαγωγέα σε εισαγωγέα ενέργειας. Οι εξελίξεις αυτές υποχρεώνουν τη χώρα να θέσει και τον πρωτογενή της τομέα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα τα χωράφια να μένουν για πολλές μέρες απότιστα, εν μέσω επίμονου καύσωνα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η Ουκρανική Αρχή Σιτηρών έβλεπε από αρχές Ιουνίου σημαντική μείωση της σοδειάς κατά 4,1 εκατ. τόνους, στους 25,5 εκατ. τόνους. Μένει να φανεί τις επόμενες βδομάδες πόσο έντονα προς τα κάτω θα αναθεωρηθεί η εκτίμηση αυτή. Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικά και κλιματικά ασταθές περιβάλλον, οι προηγούμενες εκτιμήσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για ικανοποιητική κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργούν ενθαρρυντικά για τις τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, παρά την καλή σοδειά.

Κάπως έτσι, η βδομάδα ξεκίνησε στο Euronext με την διαφορά αγοραστών και πωλητών στα 20-25 ευρώ ο τόνος, με τις τιμές για τα συμβόλαια Αυγούστου στα 220 ευρώ ο τόνος, την ώρα που οι πωλητές ζητούν ακατέβατα 240 ευρώ ο τόνος, δηλαδή επίπεδα τιμών που έχει να δει η αγορά από τον περασμένο Ιούλιο. Τα συμβόλαια Νοεμβρίου διαπραγματεύονται σε ένα στενός εύρος 216-222 ευρώ ο τόνος, ενώ ο Μάρτιος 2025 δείχνει αντιστάσεις στα 222 ευρώ ο τόνος.

Γιάννης Ρούπας

Πηγή: www.agronews.gr