Ένα λάθος στο ΟΣΔΕ μπορεί να μπλοκάρει πολυετείς επιδοτήσεις, οι δυνατοί συνδυασμοί οικολογικών σχημάτων.

Τους επικαιροποιηµένους συνδυασµούς επιδοτήσεων για προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης και οικολογικά σχήµατα για το έτος ενίσχυσης 2024 δηµοσίευσε το ΥΠΑΑΤ, µε τους αγρότες να καλούνται να επιλέξουν προσεκτικά το τι θα δηλώσουν στο φετινό ΟΣ∆Ε ώστε να µην µπλοκαριστούν από Μέτρα και δράσεις που τους ενδιαφέρουν.

Η σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 4358/Β’/25-7-2024) αφορά συγκεκριµένα τις λεγόµενες «ασυµβατότητες» και ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους σκοπεύουν να κάνουν αίτηση για ένταξη σε Βιολογικά (µετατροπή), Κοµφούζιο και Σπάνιες Φυλές και εκείνους που επέλεξαν να ενταχθούν στην Απονιτροποίηση (διετείς δεσµεύσεις). Αυτοί οι παραγωγοί δεν µπορούν στις φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε να δηλώσουν όποιο οικολογικό σχήµα θέλουν, αλλά έχουν περιορισµούς. Σηµειώνεται επίσης πως ισχύουν κανονικά και οι περιορισµοί σε επίπεδο οικολογικών σχηµάτων.

Αναλυτικότερα:

Συνδυασµός µεταξύ οικολογικών σχηµάτων στο ίδιο αγροτεµάχιο

Οι δράσεις που µπορεί να συνδυάσει ο παραγωγός στο αγροτεµάχιό του φέτος στο ΟΣ∆Ε έχει ως εξής:

∆ράση 1 Σπορές χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών: Επιτρέπεται να συνδυαστεί σε επίπεδο αγροτεµαχίου µε τη ∆ράση 4 Εφαρµογή Κοµπόστ , ∆ράση 5-Α Γεωργοδασικά οικοσυστήµατα, ∆ράση 8 Αναβαθµίδες και και 31.6-Ζ έως 31.6-ΙΒ που είναι οι δράσεις που έχουν να κάνουν µε το ψηφιακό application και αφορούν την ειδική θρέψη και τη γεωργία ακριβείας στον ψεκασµό.

∆ράση 4 Εφαρµογή Κοµπόστ: Συνδυάζεται σε επίπεδο αγροτεµαχίου µε όλες τις υποδράσεις της ψηφιακής εφαρµογής (∆ράση 6), τη ∆ράση 8 για τις Αναβαθµίδες και τη ∆ράση 1 για τις Σπορές χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών.

∆ράση 6-Ι έως ∆ράση 6-ΙΒ Ειδική θρέψη: Συνδυάζονται µε όλες τις δράσεις εκτός από ∆ράση 9 Βιολογικών

∆ράσεις 6-Β έως ∆ράση 6-Θ: Κοµφούζιο, Εξαπόλυση ωφέλιµων, Εντοµοπαθογόνα, Μηχανική ζιζανιοκτονία, Πολλαπλά κλαδέµατα, Ψεκασµός Ακριβείας: Συνδυάζονται αναµεταξύ τους (εξαιρείται το Κοµφούζιο που δεν συνδυάζεται µε τη Χρήση εντοµοπαθογόνων νηµατωδών) µε τη ∆ράση 4 για το Κοµπόστ, τη ∆ράση 8 για Αναβαθµίδες και τη ∆ράση 5 Γεωργοδασικών.

∆ράση 6-ΙΓ ∆ακοπαγίδες: Συνδυάζεται µε ∆ράση 4 για Κοµπόστ, τη ∆ράση 5 για Γεωργοδασικά και όλες τις υποδράσεις της ∆ράσης 6 εκτός από τα εντοµοπαθογόνα, το κοµφούζιο και τη ζιζανιοκτονία.

∆ράση 9 Βιολογική Γεωργία (διατήρηση): ∆εν συνδυάζεται µε καµία δράση

∆ράσεις κτηνοτρόφων: Τα ∆ασολιβαδικά συστήµατα (∆ράση 5-Β) και τα προσαρµοσµένα σιτηρέσια (∆ράση 7) συνδυάζονται µεταξύ τους.

 

Ασυµβατότητες µεταξύ ΠΑΑ και οικολογικών σχηµάτων:

Εδώ παρουσιάζονται οι δυνατότητες συνδυασµών µεταξύ των Μέτρων του ΠΑΑ και των οικολογικών σχηµάτων. Αναλυτικότερα:

Απονιτροποίηση: Όσοι έκαναν αίτηση στη σχετική προκήρυξη το 2024 θα πρέπει να επιλέξουν για να µη χάσουν το πρασίνισµα τις εξής δράσεις:

∆ράση 4: Εφαρµογή κοµπόστ (µόνο για δεσµεύσεις αµειψισποράς όχι αγρανάπαυση).

∆ράση 6: Ψηφιακή εφαρµογή. Περιλαµβάνει τις εξής υποδράσεις:

i) Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς.

ii) ∆ιαχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών.

iii) Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασµούς.

iv) Χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης ή παρεµποδισµένα (µόνο για δεσµεύσεις αµειψισποράς όχι αγρανάπαυση).

v) Χρήση προϊόντων ή λιπασµάτων µε βιοδιεγέρτες (µόνο για δεσµεύσεις αµειψισποράς όχι αγρανάπαυση).

Κοµφούζιο: Οι παρακάτω συνδυασµοί µε το Μέτρο Κοµφούζιο αφορούν τη νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το ΟΣ∆Ε 2024. Αναλυτικότερα:

∆ράση 4: Εφαρµογή κοµπόστ στις δενδροκαλλιέργειες.

∆ράση 6: Ψηφιακή εφαρµογη. Περιλαµβάνει τις εξής υποδράσεις:

i) Κοµφούζιο: Αφορά µόνο το αµπέλι. Μπορεί ένας αµπελουργός να µπει στο Κοµφούζιο του ΠΑΑ για τον ψευδόκκοκο και να συνεχίζει να επιδοτείται από το Κοµφούζιο των eco-schemes για παγίδες που αφορούν την ευδεµίδα.

ii) Εξαπόλυση ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων και ακάρεων.

iii) Ειδική Θρέψη στις δέντρα.

iv) Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη µε φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)

v) Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση.

∆ράση 8: ∆ιατήρηση και βελτίωση καλλιεργειών σε εκτάσεις µε αναβαθµίδες.

Βιολογική Γεωργία: Αφορά τους παραγωγούς που θα ενταχθούν τον ερχόµενο Νοέµβριο στην πρόσκληση του ΠΑΑ (3ετία). Οι επιλογές εδώ ειδικά για τις αροτραίες είναι συµφέρουσες. Για παράδειγµα η βιολογική µηδική µπορεί να πάρει από το ΠΑΑ 88,2 ευρώ το στρέµµα και από τη ∆ράση 1 ακόµη 30- 60 ευρώ µέσω eco-schemes. Τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά ψuχανθή µε ενίσχυση όµως 58,4 ευρώ το στρέµµα από τα βιολογικά του ΠΑΑ. Αναλυτικότερα οι επιλογές των παραγωγών, εφόσον µπουν στα βιολογικά του ΠΑΑ έχουν ως εξής:

∆ράση 1: Σπορά χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών.

∆ράση 5: Γεωργοδασικές εκτάσεις (για τις αροτραίες καλλιέργειες) ή ∆ασολίβαδα (για την κτηνοτροφία),

∆ράση 6: Ψηφιακή εφαρµογη. Περιλαµβάνει την εξής υποδράση:

i)Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέµατα για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση. Σε αυτή τη δράση µπορούν να ενταχθούν και οι ελιές που λαµβάνουν από τα βιολογικά 69,2 (ελαιοποιήσιµες) και 71,2 ευρώ το στρέµµα (επιτραπέζιες).

∆ράση 7: Βελτιωµένο σιτηρέσιο (αφορά µόνο τον κτηνοτροφικό κλάδο).

∆ράση 8: ∆ιατήρηση και βελτίωση καλλιεργειών σε εκτάσεις µε αναβαθµίδες.

Σπάνιες Φυλές: Οι κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα δεν θα έχουν κανένα πρόβληµα µε ασυµβατότητες αναφορικά µε τα κτηνοτροφικά eco-schemes (∆ράση για δασολίβαδα, Βιολογική Κτηνοτροφία, ενίσχυση για σιτηρέσια κ.λπ).

Για… Πάσχα του 2025 ξανά οι πληρωµές eco-schemes

Oι αιτήσεις για τα οικολογικά σχήµατα δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ είναι αµφίβολο αν τελικά θα πληρωθούν εντός του έτους. Είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί το περσινό φαινόµενο, δηλαδή πρώτα να γίνουν οι αιτήσεις για τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης και σε δεύτερο χρόνο να κάνουν οι παραγωγοί αιτήσεις για τα οικολογικά σχήµατα. Σηµειώνεται εδώ πως όπως έχει γράψει η Agrenda σε άλλα κράτη-µέλη οι παραγωγοί λαµβάνουν προκαταβολή και για τα eco-schemes εντός του Οκτωβρίου.

Τρία ενδεικτικά παραδείγματα ασυμβατότητας

Παράδειγμα 1: Ελαιοπαραγωγός που επιθυμεί να μπει στα Βιολογικά του ΠΑΑ: Ο παραγωγός αυτός αν αιτηθεί στο ΟΣΔΕ την ένταξή του στο eco-scheme για δακοπαγίδες που είναι μία αρκετά δημοφιλής επιλογή, τότε δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη Βιολογική Γεωργία. Αντίθετα μπορεί να επιλέξει τη δράση για τα καλοκαιρινά κλαδέματα άφοβα.

Παράδειγμα 2: Κτηνοτρόφος που θέλει να ενταχθεί στις Σπάνιες Φυλές. Ο παραγωγός αυτός μπορεί χωρίς πρόβλημα να επιλέξει όποια από τις κτηνοτροφικές δράσεις επιθυμεί καθώς δεν υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ αυτού του Μέτρου του ΠΑΑ και των eco-schemes.

Παράδειγμα 3: Βαμβακοπαραγωγός που εντάχθηκε στην Απονιτροποίηση. Ο παραγωγός βάμβακος έχει μπλοκαρισμένη την επιλογή για ένταξη στα Βιολογικά των οικολογικών σχημάτων για το αγροτεμάχιο που έχει δεσμεύσει στην Απονιτροποίηση. Παράλληλα, για το τμήμα του αγροτεμαχίου που έσπειρε με σκληρό σιτάρι λόγω της δέσμευσης αμειψισποράς δεν μπορεί να επωφεληθεί επίσης από τη Δράση 1 για τη σπορά χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών. Οι μόνες καλές επιλογές που έχει είναι να αιτηθεί κομπόστ και τη δράση γεωργίας ακριβείας ώστε να μεγιστοποιήσει όσο μπορεί το πρασίνισμα.

Παράδειγμα 4: Παραγωγός με καλλιέργεια ροδάκινου που θέλει να ενταχθεί στο Κομφούζιο του ΠΑΑ. Ο δενδροκαλλιεργητής του παραδείγματος πρέπει ουσιαστικά να επιλέξει τη Δράση 6 και ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά κλαδέματα και την εξαπόλυση ωφέλιμων για να μεγιστοποιήσει την ενίσχυσή του.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: agronews.gr