Ενίσχυση 8 ευρώ το στρέμμα σε eco-schemes για επιτόπου κομποστοποίηση στο χωράφι.

Ιδιαίτερα δηµοφιλής µε πάνω από 2,1 εκατ. στρέµµατα ενταγµένα πέρυσι, αποδεικνύεται η ∆ράση 4 «Κοµποστοποίηση» των οικολογικών σχηµάτων, η οποία µετά την τροποποίηση της ΚΑΠ πλέον διαθέτει τρεις µεθόδους που πριµοδοτούνται µε ποσά αναφοράς που ξεκινάνε από τα 8 ευρώ και φτάνουν τα 20 ευρώ το στρέµµα.

Η τελευταία προσθήκη στους τρόπους κοµποστοποίησης αφορά την επί τόπου κοµποστοποίηση στο χωράφι. Αυτή συνίσταται σε ψεκασµό των υπολειµµάτων χωρίς να µετακινηθούν από το χωράφι, µε ειδικό σκεύασµα κοµποστοποιητικών µικροοργανισµών και ακολούθως ενσωµάτωση αυτών στο έδαφος. Σηµειώνεται εδώ πως η επιλογή αυτού του eco-scheme είναι συµβατή µε όλες τις υπόλοιπες δράσεις του καθεστώτος, εκτός φυσικά από τη βιολογική γεωργία (διατήρηση), γεγονός που την καθιστά µία καλή λύση όχι µόνο για το πριµ, αλλά και για τα οφέλη που µπορεί να προσφέρει σε µία αγροτική εκµετάλλευση.

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε το νέο θεσµικό πλαίσιο, στη ∆ράση 4 οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν τη δέσµευση:

α. Αφενός να συγκεντρώνουν τα υπολείµµατα των καλλιεργειών τους και να τα οδηγούν σε χώρο όπου θα γίνει η διαχείρισή τους µε τελικό αποτέλεσµα την παραγωγή κοµπόστ ή χωνεύµατος κατάλληλου για γεωργική χρήση εδαφοβελτίωσης. Η διαχείριση των υπολειµµάτων είναι δυνατό να γίνεται:

i. Από τον ίδιο το γεωργό που θα τα συγκεντρώνει σε κοµποστοσωρούς όπου θα κοµποστοποιούνται.

ii. Από αδειοδοτηµένη επιχείρηση που παράγει κοµπόστ για γεωργική χρήση χρησιµοποιώντας ως πρώτη ύλη µεταξύ άλλων και φυτικά υπολείµµατα.

iii. Από αδειοδοτηµένη µονάδα παραγωγής βιοαερίου που χρησιµοποιεί ως πρώτες ύλες αποκλειστικά γεωργικά υπολείµµατα, κτηνοτροφικά απόβλητα και βιοµάζα ενεργειακών φυτών.

β. Αφετέρου να αποθέτουν εδαφοβελτιωτικό προερχόµενο από βιοαποδόµηση οργανικής ύλης προερχόµενης από τη γεωργία. Υπό την έννοια αυτή αποδεκτά υλικά εδαφοβελτίωσης αποτελούν:

i. Κοµπόστ που προέρχεται από την βιοαποικοδόµηση γεωργικών υπολειµµάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων. Αυτό µπορεί να παράγεται σε µονάδες παραγωγής κοµπόστ γεωργικής χρήσης ή να παράγεται από τον ίδιο το γεωργό µε την κοµποστοποίηση των δικών του υπολειµµάτων.

ii. Χώνευµα που προέρχεται από την αναερόβια χώνευση γεωργικών υπολειµµάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων. Ως επί το πλείστον το χώνευµα αυτό παράγεται σε µονάδες παραγωγής βιοαερίου.

iii. Επεξεργασµένη ιλύς αστικών λυµάτων που παράγεται σε µονάδες επεξεργασίας υγρών αστικών αποβλήτων. Στην προκειµένη περίπτωση η χρήση του συγκεκριµένου υλικού θα γίνεται µε τους όρους και προϋποθέσεις της οδηγίας 86/278/ΕΟΚ, όπως αυτή έχει ενσωµατωθεί στο Εθνικό ∆ίκαιο.

γ. Εναλλακτικά είναι δυνατό να γίνεται επί τόπου κοµποστοποίηση στο χωράφι. Αυτή συνίσταται σε ψεκασµό των υπολειµµάτων χωρίς να µετακινηθούν από το χωράφι, µε ειδικό σκεύασµα κοµποστοποιητικών µικροοργανισµών και ακολούθως ενσωµάτωση αυτών στο έδαφος

Ποσό ενίσχυσης

Παρακάτω παρουσιάζονται τα ποσά ενίσχυσης µε βάση το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ. Το τελικό ποσό πληρωµής διαµορφώνεται µε βάση τη συνολική αιτούµενη δαπάνη στα eco-schemes. Πέρσι πληρώθηκαν οι αγρότες µειωµένα ποσά κατά µέσο όρο 40% ανά ∆ράση.

  • Κοµποστοποίηση στις αροτραίες καλλιέργειες: 11 ευρώ/στρέµµα.
  • Κοµποστοποίηση στα κηπευτικά: 20 ευρώ/στρέµµα.
  • Κοµποστοποίηση στις δενδρώδεις καλλιέργειες: 11,2 ευρώ/στρέµµα.
  • Κοµποστοποίηση σε ακτινίδιο και αµπελουργία: 14 ευρώ/στρέµµα
  • Μέθοδος επιτόπου κοµποστοποίησης: 8 ευρώ/στρέµµα.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr