Σε ΦΕΚ το πλαίσιο Νέων Αγροτών, αντίστροφα μετρά για την προκήρυξη.

Εκδόθηκε το θεσμικό πλαίσιο της πρόσκλησης των Νέων Αγροτών για πριμ πρώτης εγκατάστασης 30.000 έως 44.000 ευρώ, με το άνοιγμα των αιτήσεων να αναμένεται προς τα τέλη του Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, η αίτηση ένταξης λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2024 που δήλωσαν οι εν δυνάμει δικαιούχοι του Μέτρου, προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ.

Για να είναι ένα φυσικό πρόσωπο επιλέξιμο θα πρέπει να:

– Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

– Μην έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

– Διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω της παρέμβασης Π3-78.1 .Εκπαίδευση-κατάρτιση γεωργών-δασοκόμων. του ΣΣ ΚΑΠ εντός 36 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισής τους.

– Έχουν τουλάχιστον επίπεδο γνώσεων 4 δηλαδή είναι απόφοιτοι επαγγελματικής σχολής ή Λυκείου ή είναι απόφοιτοι των σχολών επαγγελματικής κατάρτισης Σ.Ε.Κ. και ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (επίπεδο 3) γεωτεχνικής κατεύθυνσης ή έχουν επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 δηλαδή απολυτήριο γυμνασίου και ταυτόχρονα εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών (ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα) που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος (μη τυπικής εκπαίδευσης – βεβαίωση από την αρμόδια αρχή).

Το θεσμικό πλαίσιο δημοσιευμένο σε ΦΕΚ είναι διαθέσιμο εδώ

Εάν δεν καλύπτονται τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυμνασίου) και επαγγελματικά προσόντα ως εξής:

Άσκηση του επαγγέλματος του αγρεργάτη με πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναμο χρονικό διάστημα με μειωμένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία (αποδεικνύεται με πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή, δελτία μισθοδοσίας ή εργόσημο ή άλλα σχετικά έγγραφα, εφόσον διευκρινίζουν σαφώς τις επαγγελματικές δραστηριότητες) ή να είχαν κύρια ασφάλιση επί τουλάχιστον τρία έτη ως ενήλικα μέλη αγροτικής οικογενειακής εκμετάλλευσης.

– Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής της παρέμβασης

– Είναι αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3, κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

– Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

Ποσό στήριξης

Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, μέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:

α) Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά μειονεκτήματα και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021 ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών ή

β) προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

γ) Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

Γενικές ∆εσµεύσεις

  • Να υποβάλουν επιχειρηµατικό σχέδιο µε ελάχιστη διάρκεια τα 3 έτη και µέγιστη τα 4 έτη
  • Να αυξήσουν την τυπική απόδοση της εκµετάλλευσής τους κατά τουλάχιστον 20% και οπωσδήποτε άνω των 16.000 ευρώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.
  • Κατά τη διάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου να διατηρήσουν την ΤΑ της εκµετάλλευσης τουλάχιστον ίση µε την ΤΑ εισόδου.
  • Να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός δύο ετών από την ένταξή τους στο Μέτρο.
  • Να πραγµατοποιήσουν ελάχιστο τζίρο ίσο µε το 50% της ΤΑ εισόδου και το 60% της ΤΑ εισόδου το τελευταίο έτος.
  • Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη εντός 2 ετών από την πρώτη εγκατάσταση και να τη διατηρήσουν. Επαγγελµατίας αγρότης είναι ο κάτοχος εκµετάλλευσης (υποβολή ΟΣ∆Ε κάθε χρόνο), ο οποίος αφιερώνει τουλάχιστον το 30% του χρόνου εργασίας στη γεωργία και τουλάχιστον το 50% των δηλωµένων εισοδηµάτων του προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες. ∆ηλαδή δεν απαγορεύεται να συµπληρωθεί το εισόδηµα µε εξωγεωργικές δραστηριότητες αλλά πρέπει να κρατηθεί µία ισορροπία.
  • Να λάβουν συµβουλές από πιστοποιηµένο πάροχο.
  • Να διατηρήσουν τη βαθµολογία τους εντός συγκεκριµένων ορίων.

∆εσµεύσεις για 4 έτη µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού σχεδίου

  • ∆ιατήρηση της ιδιότητας του επαγγελµατία αγρότη.
  • Παραµονή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  • Υποβολή ΟΣ∆Ε κάθε χρόνο.
  • ΤΑ εκµετάλλευσης όχι κάτω από 16.000 ευρώ στην Ηπειρωτική Χώρα και Κρήτη.
  • Ε3 µε τζίρο τουλάχιστον στο 50% της ΤΑ εξόδου.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr