Από 29 Νοεμβρίου οι αιτήσεις Νέων Αγροτών για καλοκαίρι το 70% του πριμ εγκατάστασης μέχρι 44.000 ευρώ.
Από τις 29 Νοεµβρίου 2024 έως τις 22 Ιανουαρίου 2025, θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης στο Μέτρο Νέων Αγροτών, προϋπολογισµού 410 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία των εντάξεων αναµένεται να διαρκέσει έως το ερχόµενο καλοκαίρι, οπότε τότε θα πληρωθεί και το 70% του πριµ ύψους 30.000 για τη φυτική παραγωγή και 40.000 ευρώ για τη ζωική παραγωγή. Συν 2.500 ευρώ συνολικά θα δικαιούνται οι κάτοικοι σε ορεινές, µειονεκτικές περιοχές και νησιά (πλην Κρήτης-Εύβοιας) και συν 4.000 ευρώ οι κάτοικοι σε νησιά έως 3.100 κατοίκων.
Με βάση την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκαθαρίζονται και ορισµένα κρίσιµα ζητήµατα που αφορούν τις υποψηφιότητες, όπως δηλαδή η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών, η εξωγεωργική εργασία κ.λπ. Αναλυτικότερα:
Ηµεροµηνία εγκατάστασης: Η ηµεροµηνία της πρώτης εγκατάστασης δεν πρέπει είναι προγενέστερη των 18 µηνών από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης στήριξης: Οι αιτήσεις ξεκινάνε 29 Νοεµβρίου 2024. Αυτό σηµαίνει ότι εκείνη την ηµέρα θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από υποψήφιους όπου προχώρησαν στην εγγραφή στο ΜΑΑΕ µε την ιδιότητα του «επαγγελµατία αγρότη» νεοεισερχοµένου στον αγροτικό τοµέα από τις 29 Μαΐου 2023 και µετά. Προσοχή: Το 18µηνο µετράει από την ηµεροµηνία που θα υποβάλει την αίτηση στήριξης ο δικαιούχος. ∆ηλαδή αν κάποιος κάνει αίτηση την τελευταία ηµέρα της προθεσµίας, δηλαδή 22 Ιανουαρίου 2025, θα πρέπει να έχει κάνει εγγραφή στο ΜΑΑΕ από τις 22 Ιουνίου 2023 και µετά.
Στρατιωτική θητεία: Απαιτείται έγγραφο εκπλήρωσης στρατιωτικών υποχρεώσεων ή έγγραφο οριστικής απαλλαγής από αυτές ή υπεύθυνη δήλωση για όσους καταταγούν έως 31 ∆εκεµβρίου του έτους 2024 στην οποία δηλώνεται ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους έως τις 31 ∆εκεµβρίου του έτους 2025 και ότι θα προσκοµίσουν σχετικό έγγραφο εκπλήρωσης στρατιωτικών υποχρεώσεων.
Φοιτητές: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συµπληρώσει τον αριθµό των προβλεπόµενων ετών φοίτησης του πανεπιστηµιακού τµήµατος που ανήκουν. Στα ΤΕΙ-ΑΕΙ είναι 4 ή 5 χρόνια αναλόγως τη σχολή.
Εκπαίδευση: Αν ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει µόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση (απολυτήριο Γυµνασίου) θα πρέπει για να κάνει αίτηση να έχει ασκήσει το επάγγελµα του αγρεργάτη µε πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναµο χρονικό διάστηµα µε µειωµένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία. Σε κάθε άλλη περίπτωση (απολυτήριο Λυκείου και ανώτερη εκπαίδευση) δεν υπάρχουν άλλες απαιτήσεις.
Τυπική απόδοση: Για τις νεαρές φυτείες χρησιµοποιείται το 50% του δείκτη Τυπικής Απόδοσης. ∆εν προσµετρώνται στην Τυπική Απόδοση οι επίσπορες καλλιέργειες, οι βοσκότοποι και οι εκτάσεις υπό αγρανάπαυση.
Εξωγεωργική εργασία: Ο υποψήφιος δεσµεύεται πως θα προσκοµίσει δικαιολογητικά διακοπής εξωγεωργικής απασχόλησης εφόσον του ζητηθούν (δηλαδή εφόσον είναι δικαιούχος) µετά την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης, διαφορετικά αποκλείεται από το Μέτρο.
Ιδιοκτησία αγροτεµαχίων: Για τα αγροτεµάχια για τα οποία αιτείται βαθµολόγηση και τα οποία δεν έχουν δηλωθεί ως ιδιόκτητα στο ΟΣ∆Ε του έτους 2024, θα προσκοµισθούν δικαιολογητικά απόδειξης της ιδιοκτησίας ή/και της οκταετούς µίσθωσης µετά από ενδεχόµενη κατάταξη του υποψηφίου στους εν δυνάµει δικαιούχους. Η κατάθεση γίνεται εντός αποκλειστικής προθεσµίας ενός µήνα από την ηµεροµηνία έκδοσης της απόφασης των πινάκων. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λάβει τη σχετική βαθµολογία.
Σύζυγος: Για τους υποψηφίους µε σύζυγο που απασχολείται στον αγροτικό τοµέα και υποβάλλει ΟΣ∆Ε ετησίως, τότε: ∆εν πρέπει ο/η σύζυγος:
Να έχει υποβάλει ΟΣ∆Ε 2024 µε Τυπική Απόδοση άνω των 1.000 ευρώ.
Κατά τα έτη 2022 ή/και 2023 να έχει υποβάλλει ΟΣ∆Ε µε τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ, ή έχει την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη.
Αμελητέα η βάση ένταξης, σημασία έχει η κατανομή των πόρων ανά Περιφέρεια για τη μοριοδότηση
Η βάση µοριοδότησης για ένταξη στο Μέτρο Νέων Αγροτών είναι 45 βαθµοί για την Ηπειρωτική Χώρα και την Κρήτη, 40 βαθµοί για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου
και Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για µία αρκετά «βατή» βαθµολογία, η οποία δεν θα δηµιουργήσει πρόβληµα στη συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων (βλ. πίνακα).
Το ζήτηµα επίτευξης υψηλής βαθµολογίας θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση, ξεπεράσει δηλαδή τα 410 εκατ. ευρώ, και αν αυτή θα είναι µεγάλη. Μεγάλη σηµασία βέβαια έχει και το πώς είναι κατανεµηµένοι οι πόροι, καθώς ο πίνακας δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόµενων προκύπτει περιφερειακά.
Σύµφωνα µε την πρόσκληση η κατανοµή έχει ως εξής:
- Α. Μακεδονία & Θράκη: 36,22 εκατ. ευρώ
- Κεντρική Μακεδονία: 61,69 εκατ. ευρώ
- ∆υτική Μακεδονία: 28,65 εκατ. ευρώ
- Θεσσαλία: 45,2 εκατ. ευρώ
- Στερεά Ελλάδα: 27,06 εκατ. ευρώ
- Ήπειρος: 24,28 εκατ. ευρώ
- Ιόνια Νησιά: 9,40 εκατ. ευρώ
- ∆υτική Ελλάδα: 43,95 εκατ. ευρώ
- Πελοπόννησος: 35,14 εκατ. ευρώ
- Αττική: 5,70 εκατ. ευρώ
- Νότιο Αιγαίο: 13,83 εκατ. ευρώ
- Βόρειο Αιγαίο: 23,41 εκατ. ευρώ
- Κρήτη: 55,48 εκατ. ευρώ
Εφόσον σε µία περιφέρεια δεν εξαντληθεί ο προϋπολογισµός τότε τα χρήµατα µοιράζονται σε άλλες περιοχές.
Οι κυριότερες δεσµεύσεις που αναλαµβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:
- Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη εντός δύο ετών από την ηµεροµηνία χαρακτηρισµού τους ως νεοεισερχοµένων επαγγελµατιών στον αγροτικό τοµέα και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη µετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου.
- Να πετύχουν τον ποσοτικό στόχο της αύξησης της τυπικής απόδοσης της εκµετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση µε την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα κατά την ολοκλήρωση αυτή δεν πρέπει να υπολείπεται των 16.000 ευρώ στην Ηπειρωτική Χώρα, Κρήτη και Εύβοια, των 14.000 ευρώ στα νησιά µε πληθυσµό άνω των 3.100 κατοίκων και των 10.700 ευρώ στα υπόλοιπα νησιά της χώρας.
- Να υπαχθούν εντός 24 µηνών από την ηµεροµηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραµείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη µετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου.
- Από το 2024 έως και τέσσερα έτη µετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣ∆Ε.
- Να παρακολουθήσουν (δωρεάν) εκπαιδευτικό διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών.
- Να πραγµατοποιήσουν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων βάσει Ε3 οι οποίες, ως προς την τυπική απόδοση εισόδου, πρέπει, από το δεύτερο έτος του επιχειρηµατικού σχεδίου να ανέρχονται στο 50% αυτής και στο 60% αυτής κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού σχεδίου.
- Εφόσον εκτρέφουν ζώα, να αποκτήσουν αδειοδότηση σταβλικής εγκατάστασης.
Γιώργος Κοντονής
Πηγή: www.agronews.gr