Στην Κρήτη πηγαίνει το 1/3 των ενισχύσεων για τα eco-schemes, ενώ κερδισμένοι βγαίνουν και ετεροεπαγγελματίες.

Τις στρεβλώσεις στις άµεσες ενισχύσεις που οδήγησαν στη µεταφορά πόρων από τις παραγωγικές εκµεταλλεύσεις των κατά κύριο επάγγελµα αγροτών σε ετεροεπαγγελµατίες και τις πρακτικές από παρόχους, ΚΥ∆ και ενδιάµεσους που έφεραν την Κρήτη µε υψηλή διαφορά στην κορυφή των επιδοτήσεων eco-schemes, ανέδειξε η ηµερίδα µε θέµα «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και οι νέες διαστάσεις της ΚΑΠ», που διοργάνωσε η Ελληνική Γεωργική Ακαδηµία στο ΓΠΑ την Πέµπτη 16 Ιανουαρίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, Μόσχος Κορασίδης, σε µία πρώτη αποτίµηση για την εφαρµογή των κανονισµών της τρέχουσας ΚΑΠ, µε βάση τα στοιχεία των πληρωµών των άµεσων ενισχύσεων 2023:

Περιφέρεια Π1 Βοσκότοποι Αιγοπρόβατα:

Στους 10 κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, η εφαρµογή της αναδιανεµητικής µαζί µε τη σύγκλιση των δικαιωµάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 26% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) µεταξύ 2022 και 2023. Για τους 10 κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων που έχουν τη γεωργία ως συµπληρωµατική ενασχόληση, η κατανοµή της αναδιανεµητικής απορρόφησε ολόκληρη την σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 36% περίπου.

Περιφέρεια Π1 Βοσκότοποι Βοοειδή:

Αντίστοιχα στους 10 κτηνοτρόφους βοοειδών κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, η µη λήψη της αναδιανεµητικής µαζί µε τη σύγκλιση των δικαιωµάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 26% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) µεταξύ 2022 και 2023. Για τους 10 κτηνοτρόφους βοοειδών που έχουν τη γεωργία ως συµπληρωµατική ενασχόληση, η κατανοµή της αναδιανεµητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 13% περίπου.

Περιφέρεια Π2 Αροτραίες:

Στους 14 παραγωγούς κατά κύριο επάγγελµα αγρότες η εφαρµογή της αναδιανεµητικής µαζί µε την σύγκλιση των δικαιωµάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 28% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) µεταξύ 2022 και 2023. Για τους 14 παραγωγούς που έχουν τη γεωργία ως συµπληρωµατική ενασχόληση η κατανοµή της αναδιανεµητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 18%.

Περιφέρεια Π3 Δενδρώδεις:

Στους 10 παραγωγούς κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, η εφαρµογή της αναδιανεµητικής µαζί µε τη σύγκλιση των δικαιωµάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 26% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) µεταξύ 2022 και 2023. Για τους 10 ετεροεπαγγελµατίες, η κατανοµή της αναδιανεµητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 5% περίπου.

Οι στρεβλώσεις στα οικολογικά σχήµατα

Ο κ. Κορασίδης παρέθεσε έπειτα στοιχεία τα οποία δείχνουν την κατανοµή των επιδοτήσεων eco-schemes (βλ. Πίνακες παρακάτω). Συγκεκριµένα στη ∆ράση 31.5 που αφορά τα αγροδασικά συστήµατα η Περιφέρεια της Κρήτης (Περιφέρεια 7 όπως παρουσιάστηκε) εµφανίζεται πρώτη σε ποσό πληρωµής 13,4 εκατ. ευρώ, µε το 23% των παραγωγών να λαµβάνει το 32% των ενισχύσεων της σχετικής δράσης. Το ίδιο συµβαίνει και στην Παρέµβαση 6 που αφορά τα ψηφιακά εργαλεία και τις επιµέρους δράσεις (κλαδέµατα, εναλλακτική ζιζανιοκτονία κ.λπ), µε το 26% των παραγωγών να λαµβάνουν το 29% των ενισχύσεων δηλαδή 34,1 εκατ. ευρώ. Στη βιολογική γεωργία (∆ράση 9) φαίνεται πως η µεγαλύτερη βιολογική καλλιέργεια στη χώρα, δηλαδή η ελαιοπαραγωγή, απορροφά µόλις το 7% των επιδοτήσεων, ενώ, την ίδια ώρα το βαµβάκι έλαβε το 10,1%, τα ψυχανθή το 7,2% και η µηδική το 9,4%. Παράλληλα και στα βιολογικά εµφανίζεται η Κρήτη να απορροφά το 29% της ενίσχυσης, δηλαδή 42,2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.agronews.gr