Μπόνους στα πριμ των Οικολογικών Σχημάτων με πόρους από το ΠΑΑ ζητά ξανά η Ελλάδα για να καλυφθεί η ζήτηση.

Την ενοποίηση των προϋπολογισµών των οικολογικών σχηµάτων µε τα αγροπεριβαλλοντικά του ΠΑΑ, ώστε να υπάρχει ευελιξία στη µεταφορά πόρων, ζήτησε ξανά η Ελλάδα από την Κοµισιόν. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτηµα της χώρας µας-συµπεριλαµβανόταν στις 19 προτάσεις Αυγενάκη- ώστε να χρηµατοδοτείται η αυξηµένη ζήτηση, τουλάχιστον εν µέρει, από τους πόρους των αγροπεριβαλλοντικών του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Aν πράγµατι συµβεί αυτό, τότε η µείωση των επιµέρους επιδοτήσεων των eco-schemes θα είναι µικρότερες σε σχέση µε την πληρωµή του 2023 και εκείνη (δεν έχει γίνει ακόµη) του 2024. Άλλωστε, όπως λένε πηγές από την ελληνική αντιπροσωπεία, µιλάµε για παρόµοιες παρεµβάσεις, όπως για παράδειγµα η Βιολογική Γεωργία και το Κοµφούζιο που συµπεριλαµβάνονται και στους δύο Πυλώνες. Για παράδειγµα για το Κοµφούζιο έχουν δεσµευτεί µέσω του ΠΑΑ κοντά στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ η προδηµοσίευση του 2024, ανέφερε πως ο προϋπολογισµός θα είναι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον πολλά Μέτρα για τα οποία έχουν προβλεφθεί πόροι στα αγροπεριβαλλοντικά δεν προκηρύσσονται, π.χ τα ∆ασικά, γεγονός που αφήνει περιθώριο ανταλλαγής πόρων.

Προς το παρόν από την DG Agri το αίτηµα δεν έχει γίνει δεκτό παρά τις πιέσεις της Ελλάδας που επανέφερε µάλιστα το ζήτηµα µέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα στο περασµένο συµβούλιο υπουργών Γεωργίας που πραγµατοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2025.

Σηµειώνεται πως από την πολωνική προεδρία έχει προταθεί να υπάρξει µπόνους στις επιδοτήσεις των οικολογικών σχηµάτων και µείωση των ετών δέσµευσης αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων στο ΠΑΑ. Με τη µείωση των ετών δέσµευσης µπορούν να απελευθερωθούν κρίσιµοι πόροι για να χρηµατοδοτηθούν αυτά τα µπόνους. Επιπλέον έτσι, διευκολύνονται και οι εθνικές αρχές ώστε να αποδείξουν απορροφητικότητα στο ΠΑΑ.

Ίσως και Απρίλιο η πληρωµή των οικολογικών σχηµάτων

Αναφορικά τώρα µε τις πληρωµές των οικολογικών σχηµάτων, το µόνο σίγουρο µοιάζει να είναι πως έχουν µεταφερθεί για τον ερχόµενο Μάρτιο, µε ορισµένες πήγες µάλιστα να αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να φτάσουµε Απρίλιο µέχρι να δουν χρήµατα στο λογαριασµό τους οι αγρότες.

Το πόσα θα είναι αυτά τα χρήµατα, δεν µπορεί να πεις κανείς µε απόλυτη ασφάλεια µέχρι να καταλήξουν οι αρµόδιες αρχές στη φόρµουλα πληρωµής.

Επ’ αυτού η Agrenda έχει παρουσιάσει τα τρία πιθανά σενάρια:

  • Οριζόντια περικοπή µε ενιαίο ποσοστό για όλες ανεξαιρέτως τις δράσεις.
  • Οριζόντια περικοπή µόνο στις δράσεις όπου θα υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση.
  • Οριζόντια περικοπή µόνο στις δράσεις όπου θα υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση, µε γνώµονα τα ετήσια χρηµατοδοτικά κονδύλια που ορίζει το ΣΣ της ΚΑΠ.

Και τα τρία σενάρια διαφέρουν από τον τρόπο µε τον οποίο πληρώθηκαν τα οικολογικά σχήµατα το 2023, ο οποίος µοιάζει να ήταν τελείως αυθαίρετος, καθώς δεν «πάταγε» σαφώς σε κάποιο θεσµικό πλαίσιο για την υπερβάλλουσα ζήτηση.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr