Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1734 της 3-9-2018, ακύρωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλλει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες.
Σημειώνεται ότι η απόφαση πλήττει το μέτρο στο σύνολό του και η ακύρωση έχει αυτόματο χαρακτήρα, χωρίς να απαιτείται σχετική πράξη απόσυρσης του μέτρου από τη Διοίκηση.Σημειώνεται ότι η απόφαση πλήττει το μέτρο στο σύνολό του και η ακύρωση έχει αυτόματο χαρακτήρα, χωρίς να απαιτείται σχετική πράξη απόσυρσης του μέτρου από τη Διοίκηση.
Πρόκειται για δικαίωση του αμπελοοινικού κλάδου, καθώς από την αρχή μιλούσαν για αντισυνταγματικό και παράνομο φόρο, ο οποίος εδώ και καιρό απειλεί την επιβίωση πολλών οινοποιητικών μονάδων, αλλά και της αμπελουργίας.
Σύμφωνα με τους οινοποιούς, η επιβολή του φόρου όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά προκάλεσε αύξηση του λαθρεμπορίου οίνου και σταφυλιού προς οινοποίηση, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κρατικά έσοδα και παράλληλα να πλήττονται οι σύννομοι οινοπαραγωγοί. «Ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα: ενώ καταθέτουν τα στοιχεία για τον ΕΦΚ, λόγω των υψηλών εισφορών, έχουν οφειλές και έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τους, οπότε τους επιβάλλονται συνέχεια πρόστιμα», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργος Σκούρας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι το εν λόγω μέτρο φαίνεται πως βγήκε εκτός στόχου, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το οικονομικό έτος 2016 απέδωσε το 1/3 του στόχου εσόδων, που ήταν στα 120 εκατ. ευρώ περίπου. Μάλιστα, στοιχεία που κοινοποίησε τον Ιούλιο στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί έφερε στα κρατικά ταμεία 51 εκατ. ευρώ τη διετία 2016-2017. Ειδικότερα με βάση τα αποτελέσματα της επιβολής του μέτρου, η κ. Παπανάτσιου κοινοποίησε στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανήλθε σε 24,47 εκατ. ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23,68 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27,4 εκατ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΟ, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει τα εξής:
«Ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μάς υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησης τους. Περιμέναμε. Φωνάξαμε για τις στρεβλώσεις στην αγορά. Για την λαθρεμπορία. Για τις δυσκολίες όλων, κυρίως όμως των μικρών οινοποιείων. Χωρίς αποτέλεσμα.
Μόνο καταφύγιο η ελληνική Δικαιοσύνη: ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, μαζί με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ), ένα συνεταιριστικό οινοποιείο (Τύρναβος) και ένας μικρό οινοπαραγωγό από τις Σέρρες (κ. Δ. Παγωνάς), κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στις αρχές του 2016, προβάλλοντας 13 λόγους ακυρότητας, στη βάση του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου. Με την απόφαση 1734 της 3-9-2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με την οποία εφαρμόστηκε το παράνομο αυτό μέτρο, καθώς και κάθε συναφή πράξη.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, τόνισε ότι «εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον Διευθυντή μας και έγκριτο νομικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση».
Με τη σειρά του, ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος, δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο σε μια υπόθεση με πολλές νομικές πτυχές που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες και σε εκείνους του οινοποιούς που μας βοήθησαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση της αίτησης».
Αν είχαμε ερωτηθεί εκ των προτέρων, θα είχε αποφύγει ο κλάδος αυτή τη δυσβάσταχτη, άδικη και εν τέλει παράνομη περιπέτεια.Σημειώνεται δε ότι η απόφαση που είναι στο στάδιο της καθαρογραφής, δεν ακυρώνει επιμέρους πτυχές ή κανόνες διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά πλήττει το μέτρο στο σύνολό του. Σημειώνεται ακόμα ότι η ακύρωση έχει αυτόματο χαρακτήρα και δεν απαιτείται σχετική πράξη απόσυρσης του μέτρου από τη Διοίκηση».
Η ανακοίνωση της ΕΔΟΑΟ
Δικαίωση για τον αμπελοοινικό κλάδο από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί. Ήδη, το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν υποβάλει από κοινού οι κορυφαίες οργανώσεις του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ) το 2015, και με χθεσινή απόφασή του (1734) ακύρωσε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015) με την οποία εφαρμόστηκε ο ειδικός φόρος. Η κατάργηση ουσιαστικά του άδικου φόρου, όπως εξαρχής τον είχαν χαρακτηρίσει οι οργανώσεις του κλάδου, είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά οίνου.Ωστόσο, θα χρειαστούν κι άλλα καθώς το πλήγμα στην αγορά και στις οινοποιητικές επιχειρήσεις από την τριετή εφαρμογή του ΕΦΚ είναι βαρύ. Υποχρέωση της κυβέρνησης, που ευθύνεται αποκλειστικά άλλωστε για τη θέσπιση του άδικου φόρου, είναι να ακούσει τις προτάσεις που το αμέσως προσεχές διάστημα θα υποβάλει ο κλάδος.
Η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ
Πρόκριμα για τον μηδενισμό του ΕΦΚ στο κρασί η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τη βασική απόφαση εφαρμογής του
Ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί η απόφαση του ΣΤΕ να κάνει δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει στο ανώτατο δικαστήριο οι κορυφαίες οργανώσεις του κλάδου ΚΕΟΣΟΕ ΕΔΟΑΟ ΣΕΟ ,ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ο οινοπαραγωγός Δ Παγωνάς, το 2016.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την αριθ.1734 απόφασή του που εξέδωσε στις 3/9 ακύρωσε την αντίστοιχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, που καθορίζει τους όρους , τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί πλέον να προβεί σε είσπραξη του ΕΦΚ στο κρασί ,αφού η ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που ακυρώνει το ΣΤΕ ,καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του ΕΦΚ ,όπως οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ ,το χρόνο επιβολής ,την παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης ,τις φύρες κ.α.
Η εξέλιξη αυτή ενέχει και σημαντικές αμφίσημες παραμέτρους ,όπως αυτήν της καταβολής ή όχι και με ποιο καθεστώς, του τρέχοντος ΕΦΚ ,αφού θεωρητικά είναι αδύνατο να εκδοθεί νέα ΔΕΦΚΦ ,που θα ήταν άλλωστε πλήγμα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης ,αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την εξέταση του αιτήματος και τον μηδενισμό του άδικου φόρου.
Είναι επιτακτικό επίσης αμέσως το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε σχετικές διευκρινίσεις προς τα οινοποιεία .
Άλλωστε η ΚΕΟΣΟΕ αναμένει την καθαρογραμμένη την απόφαση του ΣΤΕ ,αφού σε αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται επί μέρους στοιχεία που παρέχουν ενδεχομένως και άλλες δυνατότητες στον κλάδο.
Είναι γεγονός ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί έπληξε σχεδόν αποκλειστικά τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς ,οι οποίοι κυρίως θα απελευθερωθούν από τα δεσμά του ΕΦΚ ,τον οποίο κατέβαλλαν στο ακέραιο για όλες τις ποσότητες που διακινούσαν ,μένοντας αμέτοχοι στο όργιο παραοικονομίας που συνεχίζει και στις μέρες μας. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία κυρίως των νησιών του Αιγαίου.
Μετά την εξέλιξη αυτή καλούμε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο ,από ένα φόρο που μόνο έσοδα στέρησε από το ελληνικό δημόσιο , δημιούργησε όμως παράλληλα νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος.
Πηγή: agronews.gr