Την διαβεβαίωση ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση των ζαχαρότευτλων θα πληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ενώ η συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης σε εκπροσώπους των παραγωγών, των δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που τον επισκέφθηκαν στη Βάθη.
Εκτός των παραπάνω το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο βάρος πέφτει και στις διορθωτικές πληρωµές για το 2018, που θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου και οι οποίες αφορούν υπόλοιπα εξισωτικής 2017-2018 περί τα 22 εκατ. ευρώ, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης 2018 ποσού περίπου 15 εκατ. ευρώ και τα de minimis στα συµπύρηνα ροδάκινα ύψους 10,25 εκατ. ευρώ µε την ενίσχυση στα 50 ευρώ το στρέµµα, στις ποικιλίες που ανακοινώθηκαν αρχικά, ενώ προστίθεται και η Φαγιέτα στα επιτραπέζια.
Μαζί δροµολογείται και η εκκαθάριση των συνδεδεµένων του 2017, προκειµένου να αρχίσει µετά η σταδιακή διαδικασία πίστωσης των συνδεδεµένων του 2018, συνολικού µπάτζετ 184 εκατ. ευρώ.
Εξισωτικές αποζημιώσεις
Μόνο οι εξισωτικές αποζηµιώσεις που είχαν προβλήµατα µε χαρτιά των δικαιούχων παραγωγών και όχι µε βοσκότοπο αναµένεται να πληρωθούν το επόµενο διάστηµα, ενηµερώνουν αρµοδίως από τον Οργανισµό Πληρωµών. Στους αγρότες που έχουν λαµβάνειν χρήµατα και όσοι ήταν σε έλεγχο, ο οποίος ολοκληρώθηκε µε θετικό αποτέλεσµα. Το µεγάλο αγκάθι παραµένουν οι παλαιότερες εξισωτικές αποζηµιώσεις των ετών 2013, 2014, 2015 και 2016, που «κολλάνε» στο θέµα της τεχνικής λύσεις και των επιλέξιµων βοσκήσιµων γαιών και η όποια διευθέτησή τους απαιτεί πρώτα την έγκριση της Κοµισιόν. Μάλιστα, όπως λένε οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι το θέµα είχε τεθεί στον υπουργό πριν ένα χρόνο, τον περασµένο Γενάρη, για να λάβουν τη δέσµευση ότι η πληρωµή θα γίνει µέσα στο έτος. Όµως το 2018 έφυγε και σήµερα οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη δεν κάνουν καµία κουβέντα επί του θέµατος. Μόνη υποχρέωση των κτηνοτρόφων να δηλώσουν ότι συµφωνούν µε την κατανοµή που έγινε, για να µη χάσουν το δικαίωµα ένστασης που τους δόθηκε µέχρι τέλος Ιανουαρίου.
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει:
Τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Έβρο και τη Ροδόπη κατά τη διάρκεια του 2018 ήταν το θέμα της σημερινής συζήτησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, τους βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Γιώργο Καΐσα, Δημήτρη Ρίζο και Νατάσα Γκαρά, και εκπροσώπους των παραγωγών, των δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο των παραγωγών να υποστούν μεγάλες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή (βαμβάκι, σιτηρά και καπνά) όσο και στην κτηνοτροφία.
Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε και, μέχρι το τέλος του 2018, δόθηκαν έκτακτες κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε καπνοπαραγωγούς και αιγοπροβατοτρόφους.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, για το θέμα του βαμβακιού αναζητείται ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης, με την πιο συμφέρουσα λύση για τους αγρότες της περιοχής, που θα εξαρτηθεί και από την έκβαση του αιτήματος στην Ε.Ε. για αποζημίωση από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και είχαν σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής (προσβολές από έντομα και φυτοπαθολογικά αίτια).
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών από την πλευρά τους αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεών τους για την τρέχουσα περίοδο και την έναρξη των εργασιών της προσεχούς καλλιεργητικής χρονιάς.
Από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έγινε αναφορά στις ζημιές που καλύπτονται από τον Οργανισμό, οι οποίες για το 2018 θα αποζημιωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019.
Ο κ. Αραχωβίτης, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση των ζαχαρότευτλων θα πληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ενώ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού είπε ότι δεν θα χαθεί για κανέναν βαμβακοπαραγωγό των νομών Έβρου και Ροδόπης και θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Αναφορά έγινε, τέλος, από τον Υπουργό και στα εγγειοβελτιωτικά έργα που προγραμματίζονται, για την ενίσχυση των υποδομών του αγροτικού τομέα της περιοχής.
Πηγή: agronews.gr