Προς ενεργοποίηση νέα μέτρα το 2021
Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ και τη δυνατότητα της χώρας να αξιοποιήσει σε υπάρχοντα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικά 1,6 δισ. ευρώ περίπου από τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ και το πρόσθετο πακέτο αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του Next Generation, εμβληματικά μέτρα για τις ανάγκες της νέας δεκαετίας, όπως η παροχή γεωργικών συμβουλών, παραμένουν σε διαδικασία… ωρίμανσης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται στο επίσημο έγγραφο για την πορεία του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της 9ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ.
Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του εγγράφου, «συνεχίζονται οι εργασίες για την ωρίμανση του θεσμικού πλαισίου του Υπομέτρου 2.1 ‘‘Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στον γεωργικό τομέα’’ (ΥΑ εφαρμογής, τροποποίηση κριτηρίων επιλογής, λεπτομέρειες υλοποίησης, παραδοτέα δικαιούχων), στην κατεύθυνση της πρόσκλησης». Το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης βρίσκεται σε υπηρεσιακή διαβούλευση, ενώ προωθείται νομοθετική διάταξη για την υλοποίηση του υπομέτρου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πάντως, σημειώνουν πως επιδίωξη είναι «σύντομα να μπορέσουν να ξεκινήσουν και οι εργασίες του απαραίτητου πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για πρόσκληση εντός του 1ου εξαμήνου του επόμενου έτους».
Μεταβατικό ΠΑΑ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων έχει ξεκινήσει οι συζητήσεις για τα μέτρα που προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να επαναπροκηρύξει κατά την περίοδο 2021-2022.
Ανάμεσα σε αυτά φαίνεται πως κλειδώνουν τα Βιολογικά, η Εξισωτική Αποζημίωση, η Μεταποίηση, το LEADER και τα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία όμως σχεδιάζονται σε άλλη φιλοσοφία, καθώς θα είναι στοχευμένα για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και πράσινες πρακτικές. Επιβεβαιώνεται, πάντως, το ρεπορτάζ της «ΥΧ» ότι μέρος των αποφάσεων θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και, τελικά, θα πάρουν το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Υποστηρίζεται πως έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021 θα υπάρχει μία ασφαλής εκτίμηση για τα προς έγκριση έργα.
Μέτρα
Προς το παρόν, ο σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ –όπως θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης– περιλαμβάνει συνολικά έξι μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 2021. Εκτός από το μέτρο παροχής γεωργικών συμβουλών, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, θα προκηρυχθούν:
✱ Υπομέτρο 3.2 «Στήριξη για δραστηριότητες πληροφόρησης και προώθησης που πραγματοποιούνται από ομάδες παραγωγών στην εσωτερική αγορά». Δικαιούχοι πρόκειται να είναι οι ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις ή άλλου νομικού τύπου οντότητες. Στις εν λόγω, ομάδες μπορούν να συμμετέχουν, εκτός των παραγωγών, και ιδιοκτήτες μονάδων μεταποίησης.
✱ Δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος»: Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία του ΠΣΚΕ για την υποδοχή των αιτήσεων στήριξης, προκειμένου να εκδοθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος.
✱ Δράση 10.1.10 «Προστασία τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών – ποικιλιών, που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση»: Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να καλλιεργούν αβελτίωτους πληθυσμούς –ποικιλίες στις συγκεκριμένες περιοχές κατανομής ανά πληθυσμό– ποικιλία του προτεινόμενου καταλόγου (53 ποικιλίες), όπως Κριθάρι Νάξου σε Αιγαίο – Ήπειρο – Στερεά Ελλάδα – Μακεδονία, Σκληρό Σιτάρι Μαυραγάνια σε όλη τη χώρα, Μονόκοκκο Σιτάρι Καπλουτζάς σε Μακεδονία και Θεσσαλία, Φάβα Παπούλα στην Κρήτη, Ξυνόμηλα Αγιάσου στη Λέσβο, Ροδάκινα Προφήτης Ηλίας στην Ημαθία, Αμπέλι Βολίτσα Άσπρη στην Πελοπόννησο, Τομάτα Ιθάκη σε Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο κ.ά. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ανέρχεται σε 60 ευρώ/στρ./έτος για τις ετήσιες καλλιέργειες και στα 90 ευρώ/στρ./έτος για τις πολυετείς.
✱ Δράση 10.2.2 «Διατήρηση τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών – ποικιλιών στη γεωργία»: Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που διαθέτουν αναγνωρισμένη επιστημονική γνώση και τις απαραίτητες υποδομές σε θέματα προστασίας, διατήρησης και αξιολόγησης φυτογενετικών πόρων για τη διατροφή και τη γεωργία.
✱ Μέτρο 16 «Συνεργασία»: Με την ολοκλήρωση και την ένταξη των εν δυνάμει δικαιούχων στη Δράση 1 των υπομέτρων 16.1-16.2/16.1-16.5, προβλέπεται νέα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για τη Δράση 2, κατά την οποία θα κληθούν οι δικαιούχοι της Δράσης 1 να υποβάλουν αίτηση στήριξης για τη Δράση 2.
✱ Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» για τις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο είναι οι προσκλήσεις των υπομέτρων:
✱ 3.1 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας» έως τις 18 Δεκεμβρίου 2020.
✱ 5.1 «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων» (2η πρόσκληση) έως την 1η Μαρτίου 2021.
Τέλος, και σύμφωνα πάντα με το έγγραφο προόδου του ΠΑΑ, γίνεται γνωστό ότι σε εξέλιξη είναι η διαδικασία τροποποίησης του προγράμματος, προκειμένου να συμπεριληφθεί και η τηλεκατάρτιση στη διαδικασία των προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών, ενώ αναμένεται να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι του Υπομέτρου 4.2 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη, με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι (γεωργικό προϊόν)», ώστε να συνεχίσουν την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων κατά την περίοδο που εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Πηγή: ypaithros.gr