Με ειδικές προσθήκες σε σχέδιο νόμου του Οικονομικών που συμπληρώνει κατά 3 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος, προβλέπεται από την μια η απαλλαγή των αγροτών από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος, από την άλλη θεσπίζονται ειδικότερες διατάξεις για τις επιχορηγήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν εμπίπτουν στις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει και ειδική πρόβλεψη με την οποία διευρύνεται η περίµετρος των δικαιούχων για αποζηµίωση λόγω ζηµιών από θεοµηνία, µε την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελµα αγροτών, όσο και των ιδιωτών µε αγροτικές εκµεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, λαµβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τη βαρύτητα που έχει η αγροτική δραστηριότητα στο εισόδηµα της κάθε κατηγορίας. Συγκεκριμένα, όπου παρατηρούνται σηµαντικές και εκτεταµένες ζηµίες σε αριθµό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε µέγεθος καταστροφής δύναται να καταβληθεί επιχορήγηση που δεν ξεπερνά το 50%, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες αλλά διατηρούν εκμεταλλεύσεις.
Τα σχετικά άρθρα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση», που κατατέθηκε στη Βουλή, η επεξεργασία του οποίου ξεκινά την Πέμπτη 15 Απριλίου από την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την διάταξη του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην απαλλαγή αγροτών από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για το 2020, «επιδιώκεται η φορολογική ελάφρυνση των αγροτών κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς και των αλιέων της παράκτιας αλιείας».
Στην εν λόγω διάταξη αναφέρεται συγκεκριμένα:
Η διάταξη
Άρθρο 25
Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας υπό όρους
Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α’ 152) τροποποιείται με την προσθήκη ως φορολογικού έτους και του έτους 2020 και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής:
«Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2019 και 2020 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.».
Κρατικές ενισχύσεις για θεομηνίες
Σε ό,τι αφορά στις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις μετά από θεομηνίες, εντάσσονται και οι αγρότες στους δικαιούχους κρατικών αποζημιώσεων σε περιπτώσεις πλημμύρας, σεισμού, χιονστιβάδας, ανεμοστρόβιλων και τυφώνων, δασικών πυρκαγιών και άλλών πυρκαγιών ανεξέλεγκτων που αποδίδονται σε φυσικά αίτια. Επιπλέον δίνεται και η δυνατότητα να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το 50% της επιχορήγησης που καθορίζεται σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Άρθρο 11
Επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων
Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις εφαρμόζονται τα άρθρα 7 και 8, με την επιφύλαξη των Κανονισμών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, οι οποίοι εκδίδονται σύμφωνα με τον ν. 3877/2010 (Α’160) και του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, σύμφωνα με το ν.δ. 131/1974 (Α’320), για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου. Κατ’ εξαίρεση, σε περιπτώσεις περιοχών οι οποίες έχουν οριοθετηθεί μετά από θεομηνία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ενίσχυση, η οποία χορηγείται βάσει του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, δύναται να χορηγείται βάσει του παρόντος νόμου. Οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Άρθρο 12
Επιχορήγηση αγροτών
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 7, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τηρουμένων των λοιπών όρων και προϋποθέσεων των άρθρων 4 και 7. Οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Πηγή: agronews.gr