Με τομεακό χαρακτήρα οι νέες ενισχύσεις ΚΑΠ για εξισωτική σε ελιές, συνδεδεμένες στα ζώα και πριμ στα κηπευτικά
Τρεις κατηγορίες αγροτικών ενισχύσεων με τομεακό χαρακτήρα και ρεαλιστική προσέγγιση, αναμένεται να ξεδιπλώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας με ανάλογο τρόπο τόσο τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ (2023-2027) όσο τους ειδικούς πόρους που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις εισηγήσεις που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι οποίες βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας από τους τεχνοκράτες του υπουργείου, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτικές αποζημιώσεις και πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν αντίστοιχα την αιχμή του δόρατος για την ενίσχυση, των προϊόντων που συνδέονται με τη διατροφή (ζωϊκά και σιτηρά), της ελαιοκαλλιέργειας και των οπωροκηπευτικών.
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αυτό το οποίο δείχνει να προκρίνεται είναι η σαφέστατη ενίσχυση της ζωϊκής παραγωγής και των φυσικά των ζωοτροφών, όπου και θα διατεθεί η μερίδα του λέοντος από το budget ύψους 190 εκατ. ευρώ περίπου για τις εν λόγω ενισχύσεις.
Ήδη από τις αναφορές που έχουν γίνει στη δημόσια διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ έχει γίνει λόγος για τρεις συνδεδεμένες ενισχύσεις στα προϊόντα ζωικής προέλευσης και άλλες δύο για τα κτηνοτροφικά ψυχανθή και τα χορτοδοτικά φυτά.
Στο άλλο σκέλος το οποίο θα κληθούν να καλύψουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και έχει σχέση με την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας είναι αυτό που λαμβάνει μέριμνα για τα σιτηρά, στα οποία, εκτός από το σκληρό σιτάρι συμπεριλαμβάνεται από τη νέα προγραμματική περίοδο το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι (κτηνοτροφικό και βυνοποίησης.
Ένας άλλος κλάδος για τον οποίο οι αρμόδιες αρχές καλούνται να λάβουν ειδική μέριμνα είναι ο κλάδος της ελιάς και του ελαιολάδου. Προς της κατεύθυνση αυτή η σκέψη είναι ο εγχώριος ελαιώνας να επιδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα εξισωτικών αποζημιώσεων το οποίο θα ρίξει το βάρος του στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου κατά κύριο λόγο βρίσκεται κυρίως η ελαιοκαλλιέργεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις που εστιάζουν στην ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων και ειδικά αυτών των ορεινών όγκων.
Τέλος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενισχύσεις που έχουν κατεύθυνση τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τις καλλιέργειες κηπευτικών, δηλαδή στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Εδώ οι εισηγήσεις προτρέπουν την πολιτική ηγεσία να πριμοδοτήσει τις εκμεταλλεύσεις που εστιάζουν στο συγκεκριμένο πεδίο παραγωγής μέσα από ειδικότερα τομεακά προγράμματα που θα δίνουν προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στη δημιουργία ισχυρών υποδομών (οργανωμένοι δενδρώνες, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις κ.α.) που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα διευκολύνουν τις εξαγωγές αυτών των προϊόντων. Σημειωτέον ότι τα νωπά οπωροκηπευτικά είναι προϊόντα στα οποία η χώρα διαθέτει επάρκεια κι αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να αναζητηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μια καλύτερη θέση στις διεθνείς αγορές.
Πηγή:www.agronews.gr