Προκαταβολή τσεκ πριν την Agrotica 20 Οκτώβρη σχεδιάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Επισπεύδονται οι προετοιμασίες από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2022 πριν από την προγραμματισμένη για τις 20-23 Οκτωβρίου, διεθνή έκθεση αγροτικών μηχανημάτων Agrotica.
Το σύνολο της προκαταβολής υπολογίζεται να φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν η κυβερνητική κατεύθυνση είναι να καταβληθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και σε κάθε περίπτωση πριν την Agrotica. Παράλληλα, οι πληροφορίες θέλουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προετοιμάζει νέο πολυετή διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλου, ο οποίος θα του παράσχει τεχνική στήριξη στην εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027.
Όπως επισημάνθηκε στην Agrenda από πηγές με γνώση των επιδιώξεων της Δομοκού, η εντολή, που έχει δοθεί από τη νέα διοικητική ομάδα της Διαχειριστικής Αρχής, όσον αφορά στο «τσεκ», είναι να κινηθεί «γη και ουρανός» για να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έστω και μια ημέρα νωρίτερα από πέρυσι, όταν η πληρωμή του έγινε στις 26-27 Οκτωβρίου.
Το σενάριο αυτό μάλιστα, είναι το βασικό, διότι υπάρχει και ο μύχιος στόχος να κερδηθεί το στοίχημα η πληρωμή να γίνει είτε στη διάρκεια ή ακόμη και πριν από τη φετινή Agrotica, που θα διεξαχθεί μεταξύ 20-23 Οκτωβρίου, ώστε να την επισκεφτούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με «ζεστό πορτοφόλι» και ανεβασμένη ψυχολογία ενόψει της νέας σεζόν, καθώς και η φετινή χρονιά είναι κοστολογικά ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
«Ο στόχος είναι αναμφίβολα δύσκολος, αλλά είναι εφικτός και όλη η προσπάθεια του στελεχικού μηχανισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ εστιάζεται στο να επιτευχθεί», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις διαδικασίες που δρομολογούνται για την πρόσληψη εξωτερικού τεχνικού συμβούλου, οι πληροφορίες που μεταφέρθηκαν στην Agrenda αναφέρουν πως η απόφαση λήφθηκε διότι το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-27 είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από την υφιστάμενη ΚΑΠ και συνεπώς διαφορετικά είναι και τα Πληροφοριακά Συστήματα που απαιτούνται για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και να «κουμπώσει» και με την επιτυχημένη μετάβαση των υπηρεσιών στο κυβερνητικό νέφος (g-cloud) και την κρατική διαδικτυακή πύλη gov.gr.
«Η νέα προσέγγιση των επιδοτήσεων και των λοιπόν ενισχύσεων είναι ριζικά διαφορετική από τη υφιστάμενη. Οι έλεγχοι από τιμωρητικοί στην υφιστάμενη ΚΑΠ, γίνονται υποβοηθητικοί στη νέα ΚΑΠ ώστε να αποφεύγονται οι λάθος Αιτήσεις, ενώ η χρήση του κινητού τηλεφώνου για την επικοινωνία με τους παραγωγούς γίνεται καθολική. Ο Αγροτικός Τομέας αλλάζει, μπαίνει σε τροχιά αειφορίας, η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται να υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή κάνοντας τη ζωή των παραγωγών πιο εύκολη και η νέα ΚΑΠ είναι ήδη εδώ για να αποτρέπει τα λάθη και να βοηθά τους παραγωγούς», αναφέρεται αρμοδίως.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται διεθνής διαγωνισμός, διάρκειας 5 ετών, με προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ (σ. σ. στα 19,84 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) από πόρους της τεχνικής βοήθειας του ΠΑΑ και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας και τιμής.
Αντικείμενο της προωθούμενης σύμβασης, όπως προκύπτει και από την προκήρυξη που ανάρτησε, ήδη, από τις 8 Σεπτεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον ιστότοπο του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (https://www.opekepe.gr/enimerosi/prokirykseis/4300-anoixti-dimosia-diavoylefsi-prokiryksis-sto-esidis-paroxis-ypiresiwn-anaptyksis-pliroforiakwn-systimatwn) για ανοικτή δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών, είναι η παροχή υπηρεσιών «Ανάπτυξης και προσαρμογής των απαιτούμενων Πληροφοριακών Συστημάτων και διασυνδέσεων που θα υποστηρίξουν την ΚΑΠ 2023-2027».
Όπως μεταφέρθηκε στην Agrenda, η επιλογή της λύσης της πολυετούς σύμβασης έγινε από τον Οργανισμό γιατί παρέχει τη δυνατότητα μακρόχρονου προγραμματισμού, σταθερότητας, αλλά και μεταφοράς τεχνογνωσίας, προκειμένου σταδιακά να ενισχύσει τη λειτουργική αυτονομία του και, εν τέλει, να εξαρτάται όσο το δυνατόν λιγότερο από εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους, που όπως απέδειξε το πρόσφατο παρελθόν τον κρατούσαν δέσμιο στα όρια της «παράλυσης».
Μετά την ολοκλήρωση της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης και τις όποιες διορθώσεις γίνουν στο σχέδιο της σύμβασης, θα δρομολογηθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού, πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο και επειδή θα είναι διεθνής θα διαρκέσει 60 μέρες. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προτάσεων που θα έχουν υποβληθεί, με σκοπό την επιλογή του προσωρινού αναδόχου, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου της σύμβασης από το ελεγκτικό Συνέδριο και τέλος η υπογραφή της, σε μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 6-8 μήνες.
Αναφορικά με το έργο που θα κληθεί να αναλάβει ο ανάδοχος, όπως προκύπτει από το κείμενο δημόσιας διαβούλευσης, το έργο επιδιώκει:
- Σχεδιασμός, ανάπτυξη και παράδοση σε λειτουργική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενός κεντρικού ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος συγκέντρωσης δεδομένων (data collection) με τη δημιουργία αποθήκης δεδομένων και τη χρήση τεχνικών data analytics κι εξόρυξης δεδομένων (κεντρικό σύστημα Επιχειρησιακής Ευφυΐας (BI)) για την εξαγωγή δεικτών παρακολούθησης για τη νέα ΚΑΠ σύμφωνα με το εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Μέσω αυτού του συστήματος θα επιτυγχάνεται η πλήρης, έγκαιρη και ασφαλή παρακολούθηση των παρεμβάσεων και των δεικτών της νέας ΚΑΠ στην χώρα. (αφορά κυρίως την Διαχειριστική Αρχή.)
- Σχεδιασμός, ανάπτυξη και παράδοση σε λειτουργική μορφή μιας κεντρικής γνωσιακής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει τη διαχείριση και τη δημοσιοποίηση των διοικητικών και στατιστικών δεδομένων και δεικτών παρακολούθησης των στρατηγικών σχεδίων και πολιτικών του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με ρόλους και αρμοδιότητες, σε ομάδες υπηρεσιακών (στελέχη ΥπΑΑΤ και εποπτευόμενων Οργανισμών) και μη χρηστών (παραδειγματικά όπως δικαιούχοι επιδοτήσεων, ερευνητές, ακαδημαϊκή κοινότητα, γεωργικοί σύμβουλοι, και εν γένει αγροτικό κοινό και πολίτες). Η γνωσιακή πλατφόρμα ενσωματώνει τον οδηγό πολίτη του ΥπΑΑΤ, διαλειτουργεί με τη Γεωπληροφοριακή Πύλη του ΥπΑΑΤ και είναι σύμμορφη με την Ενιαία Διαδικτυακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr. Επιπρόσθετα, η γνωσιακή πλατφόρμα μετασχηματίζει το υπάρχον σύστημα «Διαχείρισης Εγγράφων και Ροών Εργασίας» που λειτουργεί ήδη στο ΥΠΑΑΤ, υλοποιώντας ένα νέο σύστημα εξατομικευμένης παρακολούθησης κειμενικών οντοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών της πλατφόρμας. (Αφορά ΥπΑΑΤ.)
- Σχεδιασμός, ανάπτυξη και παράδοση σε λειτουργική μορφή τριών νέων ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και αναβάθμιση ενός υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος σε τομείς παρεμβάσεων που προκύπτουν από το στρατηγικό σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ και δεν υποστηρίζονται επαρκώς από υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, ήτοι: o ΟΠΣ Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (αφορά ΟΠΕΚΕΠΕ), o ΟΠΣ Παρακολούθησης Εκτάσεων (monitoring) (αφορά ΟΠΕΚΕΠΕ), o ΟΠΣ Ανίχνευσης Απάτης (αφορά ΟΠΕΚΕΠΕ), o ΟΠΣ Συλλογικών σχημάτων και τομεακών προγραμμάτων (αφορά ΥπΑΑΤ)
- Σχεδιασμός ανάπτυξη και παράδοση σε λειτουργική μορφή μιας σειράς τυποποιημένων βιβλιοθηκών / υπηρεσιών (για web services, views, batches διαδικασίες) που θα επιτρέπουν την επικοινωνία του νέου κεντρικού ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος με τρίτα συστήματα εκτός ΥπΑΑΤ και εποπτευόμενων οργανισμών και με υπάρχοντα παλιότερα πληροφοριακά συστήματα προηγούμενης προγραμματικής περιόδου εντός ΥπΑΑΤ κα εποπτευομένων οργανισμών (όπως ΟΠΣΑΑ, ΟΠΣΕΑΕ) που θα παραμείνουν σε λειτουργία. Ειδική μνεία για την ανάπτυξη και την παροχή ειδικής διεπαφής επικοινωνίας με το Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Θα γίνει πλήρη αξιοποίηση και προσαρμογή του υφιστάμενου συστήματος διακίνησης μηνυμάτων του ΥπΑΑΤ και του κόμβου διαλειτουργικότητας.
- Υπηρεσίες υποστήριξης υποδομής για την εγκατάσταση των συστημάτων και των υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του παρόντος έργου στο κυβερνητικό νέφος (g-cloud). Συμπεριλαμβάνονται σχετικές υπηρεσίες ασφάλειας και ακεραιότητας των δεδομένων.
- Υπηρεσίες εκπαίδευσης χρηστών των συστημάτων που αναπτύσσονται στο έργο και διάχυσης πληροφορίας στο ευρύ κοινό σύμφωνα με τους στόχους και τις πολιτικές του εθνικού στρατηγικού σχεδίου.
Πηγή: agronews.gr