Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να πάρουν σειρά για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από το Παγγαίο Καβάλας, το Κιλκίς και τις Σέρρες, οι οποίοι είδαν τις παραγωγές τους να υφίστανται εκτεταμένες καταστροφές από τη σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουλίου.
«Τις επόμενες μέρες, το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις αρμοδίως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης στη ΔΕΘ για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην άμεση κρατική αρωγή, στις περιπτώσεις εκδήλωσης φυσικών καταστροφών.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ασφαλιστικού οργανισμού, σε αυτή τη φάση, οι προκαταβολές που θα δοθούν στους αγρότες, θα αφορούν τις ζημίες από τη χαλαζόπτωση στα επιτραπέζια σταφύλια και το βαμβάκι, ενώ για τα ελαιόδεντρα η διαδικασία θα πάει λίγο πιο πίσω.
Όσον αφορά στο συνολικό κονδύλιο που αναμένεται να μοιραστεί, ο κ. Λυκουρέντζος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις προσεχώς από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πληροφορίες του Agronews, και της Agrenda, πάντως, αναφέρουν πως απόφαση του ΥπΑΑΤ είναι οι προκαταβολές να είναι εμπροσθοβαρείς, κινούμενες σε ένα ποσοστό της τάξεως του 60%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι -με τις κατάλληλες μαθηματικές αναγωγές- θα πρέπει να αναμένεται από τους δικαιούχους παραγωγούς ένα συνολικό ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.
Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή η ελληνική γεωργία
Κατά τη βασική του εισήγηση στην εκδήλωση, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ανέφερε πως ο αγροτικός τομέας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιπτώσεις της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής και πλήττεται βαριά από τις όλο και πιο συχνές φυσικές καταστροφές. «Το 2021 ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις κατέβαλε το ποσό των 351 εκατ. ευρώ, ενώ είχε έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών μόλις 160 εκατ. ευρώ και φέτος το ποσό των αποζημιώσεων είναι στα 200 εκατ. ευρώ», ανέφερε για να προσθέσει πως ο οργανισμός ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού και κατάφερε να ανταποκριθεί στις πληρωμές χάριν των 300 εκατ. ευρώ των αναδρομικών οφειλόμενων, επί δεκαετία, που έδωσε η κυβέρνηση μέσω διάταξης νόμου, έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Εστιάζοντας εξάλλου στο νέο θεσμό της Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, που «ξεπήδησε» ως ανάγκη μετά τις μεγάλες καταστροφές που είχε προκαλέσει στην Καρδίτσα η θεομηνία «Ιανός», τη χαρακτήρισε ως τον «ευφυέστερο θεσμό που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση» ο οποίος «έχει τεράστια σημασία για τη χειμαζόμενη, λόγω κλιματικής αλλαγής, αγροτική κοινωνία. Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος – σε περίπτωση ζημιών λόγω θεομηνιών – αποφασίζει με ταχύτητα, ενώ ό,τι αποφασίζει ισχύει και νομοθετείται. Παράλληλα, συντονίζει τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, εμπνέει την εμπιστοσύνη στους πολίτες και έχει τη δύναμη και να υπερβαίνει όλα τα γραφειοκρατικά συστήματα, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι αποζημιώνονται πολύ γρηγορότερα, αντί να χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και πολλά χρόνια, όπως έγινε με τις αποζημιώσεις για τις ζημίες από τις πυρκαγιές του 2017 εξοφλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021».
Στα 117 εκατ. ευρώ η πρώτη αρωγή για φυσικές καταστροφές
Στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος αναφερόμενος στη συμβολή που είχε το νέο θεσμικό πλαίσιο (σ. σ. Ν.4797) στην αποτελεσματικότερη παρουσία του κράτους σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τόνισε πως «σε μόλις ένα χρόνο μέσω του προγράμματος πρώτη αρωγή, έχουν δοθεί περίπου 117 εκατ. ευρώ, ως άμεσες προκαταβολές, σε συνολικά σχεδόν 16.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες σε περιοχές όπως η Καρδίτσα, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Βόρεια Εύβοια, η Σάμος και άλλες περιοχές που δοκιμάστηκαν από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο, που επικαιροποιείται διαρκώς, «γεφυρώνει» το έλλειμμα εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος. «Το μεγαλύτερο άγχος των πολιτών μετά από μια καταστροφή, είναι ότι μόλις φύγουν οι κάμερες, φεύγει και η μέριμνα του κράτους. Αυτό ήρθαμε να το διαψεύσουμε ευχάριστα» είπε χαρακτηριστικά.
Την εκτίμηση ότι με τη λειτουργία της Κρατικής Αρωγής «έσπασε ο φαύλος κύκλος του δουλοκρατικού κράτους, που άλλοτε επιτρέπει και άλλοτε απαγορεύει και άλλοτε λέει ‘πηγαίνετε γρήγορα’ και το ίδιο παρεμβάλλει εμπόδια» διατύπωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός. Όπως είπε, μετά την καταστροφική θεομηνία ΙΑΝΟΣ, που χτύπησε με σφοδρότητα τη Θεσσαλία, δημιουργήθηκε μια μεγάλη, πρωτοποριακή για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ελλάδας, κρατική αρωγή, που έχει εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, γιατί το κράτος απέδειξε ότι βρίσκεται δίπλα τους όταν το χρειάζονται, με απλοποίηση διαδικασιών και απλοποίηση της γραφειοκρατίας.
Τέλος Σεπτεμβρίου οι 13 μελέτες ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας
«Οι αποζημιώσεις είναι μόνο το πρώτο στάδιο της θεραπείας μετά από μια καταστροφή. Το επόμενο είναι η ολιστική και ανθρωποκεντρική ανασυγκρότηση» επισήμανε η Φαίη Μακαντάση, επικεφαλής ερευνών του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού διαΝΕΟσις, η οποία αποκάλυψε πως έως το τέλος Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας θα παραδώσει τις 13 μελέτες για την ανασυγκρότηση της περιοχής, οι οποίες συνοδεύονται από κατάλογο έργων και δράσεων και τεχνικά δελτία.
Αναφέρθηκε επίσης στις προτεινόμενες δράσεις και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και το πρόγραμμα «Φροντίδα» που θα αφορά ειδικά τους ρητινοσυλλέκτες που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες βλάβες και συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά, γιατί έχουν χάσει τη δουλειά τους για τουλάχιστον 30 χρόνια.
Πηγή: agronews.gr